Nameštaj od papira delo Ying Chang londonske dizajnerke

Predstavljamo vam neobičan nameštaj čija osnova nisu klasični materijali poput drveta, metala i tkanine.

Deo kolekcije Mallable State je nameštaj od papira. Listovi papira se spajaju lepkom, a zatim se ručno oblikuju kako bi se stvorila izvanredna i vrlo realistična kolekcija nameštaja i posuđa za kuću. Delo ruku londonske dizajnerke Ying Chang privuklo je pažnju javnosti pre svega zbog vrlo neouobičajenog izbora materijala, i mogućnosti koje kroz njega ističe.

Serija se kontinuirano širi i do sada uključuje brojne police, ogledala i vodootporne vaze, kao i strukturne stolove i stolice. Umetnica ističe da je izabrala papir kao materijal za pravljenje nameštaja jer se on najčešće upotrebljava i isto tako odbacuje u velikoj meri. Primenjujući zanatski pristup na papiru, dizajnerka je uspela da istraži i proširi njegove harizmatične granice. Dobijeni rezultati se odražavaju i poigravaju sa percepcijom vrednosti posmatrača.

Kombinacija papira i lepka stvara materiju nalik na glinu, koja se može lako oblikovati i stvarati različite organske oblike. Umesto da manje komade papira spaja i od njih stvara smesu pogodnu za oblikovanje, njena tehnika je drugačija. Ona objedinjuje velike listove koji su netaknuti i koji naslagani jedni na druge formiraju glatku površinu.

Siluete komada odgovaraju pozivu jedinstvene teksture papira. Changov nameštaj sadrži zgužvane detalje, poput onih koji čine bazu ogledala ili pažljivo presavijenih traka koje predstavljaju obrise taburea. Neverovatno ali istinito, jednom kada očvrsne ovaj materijal usled višečasovnog sušenja, može stati rame uz rame sa čvrstoćom drveta. Jedan komad papira ima ograničenu čvrstoću. Međutim kao i svi drugi materijali kada je spoji 20 ili 30 slojeva papira, njegova čvrstoća dolazi do neverovatnog nivoa.

Kada je tek počela da se bavi ovom tehnikom dizajnerka je koristila smeđi papir nalik na karton, kako bi omogućila materijalu da istakne svoj sjaj u prostoru, da bi potom u svoj rad uvela i širu paletu različitih boja, kao i digitalno štampane uzorke.

Ž.J.

Izvor: Dezzen

Povezane teme