Nameštaj od bambusa koji vremenom menja boju

Nemački dizajner Stefan Diez predstavio je svoju novu kolekciju nameštaja od bambusa koji vremenom prirodno menja boju.

Jednostavnost ove kolekcija ogleda se u tome što se nameštaj vrlo lako sastavlja a da pri tom nije potrebna upotreba bilo kakvog alata. Dovoljna je samo uzica koja se povlači kako bi svaki pojedinačan elemenat došao na svoje mesto i bio pričvršćen.

Kolekcija nosi naziv Soba, a prikazana je na Design Indaba konverenciju u Kejptaunu početkom ovog meseca. Ona obuhvata klupu od bambusa i par noraga koje mogu podržati ploču stola od stakla. Svaki bambusov komad je ostavljen u svom prirodnom izdanju, a nameštaj se izuzetno lako sastavlja, provlačenjem tankog kanapa kroz šuplje komade i vezivanjem pojedinačnih delova.

Nameštaj koji se može isporučiti u ravnom pakovanju, koristi čvrsto kevlarovo uže na čijem kraju je drvena drška i koje omogućava zatezanje spojeva nakom sastavljanja delova. Elementima koji predstavljaju nogare kolekcije su ostavljeni manji delovi koji omogućavaju obavijanje oko gornjih delova, što doprinosi čvrstini nameštaja.

Industrijski dizajner sa sedištem u Minhenu kreirao je seriju sa partnerom u vidu ne-profitabilne inicijative Japan Creative, koja naglašava upotrebu tradicionalnih japanskih zanata za izradu savremenih komada. Svake godine ova organizacija poziva tri dizajnera iz Evrope i SAD-a da učestvuju u radionicama o tradicionalnim materijalima i načinima rada sa njima.

Diez je pri radu na ovoj kolekciji koristio neobrađene štapove za razliku do prerađenog bambusa koji se inače koristi u Japanu pri izradi pletenih korpi na primer. Kako stari ova kolekcija nameštaja lagano prelazi iz svetlo zelene u sivu boju, što doprinosi njenog jedinstvenosti.

Ž.J.

Izvor: Dezeen

Povezane teme