Nameštaj koji se opušteno spušta sa plafona (i vraća nazad kada mu vi to naredite!)

Zavirite u novi stambeni kompleks u Istočnom Harlemu koji sadrži pametne sisteme nameštaja...

Navikli smo da prelistavamo kataloge sa modularnim nameštajem i moramo priznati da su nas neki komadi često ostavljali bez daha. Ipak, takozvani pametni sistemi nameštaja nisu nešto sa čim se često srećemo, pa su nas skladišne jedinice, okviri kreveta, radni prostori kao i čitavi ormari koji se dižu i spuštaju sa plafona prilično iznenadili!

A sve to omogućio je jedan klik, kao i bivši inženjeri Tesle i Apple-a koji su razvili inovativnu tehnologiju koja u potpunosti menja način života u velikim gradovima. Električni skuteri i brzi vozovi zamenjuju gradske autobuse, javni prostori se oslanjaju na veštačku inteligenciju i beskontaktne usluge, zašto onda i neki novi stambeni kompleksi ne bi ponudili pametan modularni sistem nameštaja kako bi u potpunosti iskoristili svaki metar stana?

Izgrađeni oko mreže koja je montirana na plafon svake jedinice, ovi sistemi pod nazivom Bumblebee se sastoje od ormara za skladištenje i okvira kreveta koji se podižu i spuštaju u skladu sa promenljivim potrebama svakog stanara. Kada se određeni komad nameštaja ne koristi – on se jednostavno podiže i nestaje u plafonu kako bi se povećao raspoloživi stambeni prostor, a kada nam je ponovo potreban dovoljno je samo uputiti mu glasovnu komandu i podesiti ponovno spuštanje sa plafona na pod. Drugim rečima, nakon buđenja slobodni ste narediti svom krevetu da se spoji sa plafonom kako biste oslobodili prostor za spuštanje radnog stola ili ormara.

Ovaj krajnje originalan sistem nameštaja napravljen je od drveta pa tako unosi onaj neophodan dodir udobnosti u svaku sobu, dajući industrijskom stilu stanova neku posebnu, organsku toplinu. Poput robot-domaćice ovaj sistem takođe pamti gde su korisnici ostavili određene komade nameštaja ili manje stvari, tako da nikada više nećete morati da brinete o tome gde ste zaturili svoje ključeve od stana.

Izvor: yankodesign

Povezane teme