Nameštaj inspirisan kamenjem sa sopstvenim drenažnim sistemom

Predstavljamo vam delo iza kog stoji dizajner Ini Archibong.

Pri radu na stvaranju stola i klupa koje nose naziv Kadamba Gate, on je preuzeo vizuelne signale od postepenih stenskih formacija, zbog čega kolekcija liči na kamenje. Nameštaj je prikazan tokom Londonskog festivala dizajna i privukao je pažnju svojim neobičnim linijama i teksturom.

Nadahnuće za ovaj rad dizajner je pronašao posmatrajući šestougaone stubove bazaltnih stena koje se nalaze na severnoj obali Severne Irske. Ovi valoviti obelisci su predstavljeni komadima drveta koji su isečeni u različte oblike na raznim visinama i pričvršćeni zajedno u slučajnim formacijama. Dizajner je želeo da prikaže nogare koji sežu od jezgra zemlje do neba. Nebo je predstavljeno kao glatka zelena ploča, koja se pojavljuje u vidu površine stola i klupe.

Postoji mnogo pretpostavki o tome šta je zapravo dizajner hteo da nam poruči. Postoji ideja o tome da smo povezani sa zemljom; da je zemlja povezana sa zvezdama; kao i pojam mikrokosmosa. Ceo koncept se vrti oko stvaranja baze (od šetougaonih bazaltnih stena) koja se uzdiže od tla i pridržava ploču stola, koja predstavlja nebo.

Osnove stola i klupe napravljene su od komada drveta američke trešnje, crvenog hrasta i termički modifikovanog crvenog hrasta koji se smatrao neispravnim ili neupotrebljivim, što znači da bi inače bio odbačen kao škart. Dizajner je koristio algoritme za generisanje oblika organskog izgleda slaganja svakog komada drveta, pokušavajući pri tom da izbegne perfektan izgled i ponavljanje.

Drvene površine obložene su smolom, što je ovom stolu i klupi dalo završni sjaj i blistav izgled. A budući da su ovi komadi nameštaja predviđeni za uporebu na otvorenom dati premaz im je ujedno obezbedio i vodootpornu zaštitu. Ploča stola ima suptilnu izbočinu koja omogućava kišnici da kaplje na pod. Tome potpomaže integrisani drenažni sistem koji je zamaskiran u vidu mesinganog detalja na površini stola nalik na saće.

Ž.J.

Izvor: Dezeen

Povezane teme