Nakon 5 godina rigoroznog procesa dizajniranja rođena je jedinstvena stolica

Stolice predstvljaju jedan od najčešće korišćenih predmeta u domaćinstvima.

Takođe one su jedan od glavnih predmeta koji se daju studentima dizajna, da na njima pokažu svoje umeće jer je potrebno mnogo kreativnosti da se jedan svakodnevni predmet koji se već milion puta redizajnirao pretvori u nešto inovativno. To zapravo predstavlja ekvivalent u svetu dizajna čuvenoj poslovnoj rečenici “ko mi od vas može prodati ovu olovku?”.

Dizajneri Martinelli Venezia i Alessandro Stabile razgovarali su o ideji stolice koja predstavlja savremeni svet u pogledu proizvodne tehnologije, metoda prodaje i karakteristika. Stolica na kojoj su radili morala je biti kultni, demokratski proizvod namenjen prodaji putem interneta, pri čemu bi dotakla temu hiper-serijalnosti.

Nakon 5 godina rigoroznog procesa dizajniranja rođena je stolica koja nosi naziv Chair 1:1. dizajneri su konačno ostvarili svoj cilj i stvorili montažno-demontažnu stolicu, čiji je svaki komad oblikovan u jednom potezu. Ovakav pristup je optimizovao veličinu kalupa, ubrzao proizvodnju i drastično smanjio količinu otpada koji nastaje pri tradicionalnoj proizvodnji stolica. Stolica Chair 1:1 se prodaje čim izađe iz kalupa, pri čemu se zaobilazi nekoliko stepenika; kupac je taj koji dovršava postupak, a upravo to je ono što nazivamo hiper-serijalnošću.

Kada se pogleda stolica Chair 1:1 neizbežno se dožiljava flešbek, odnosno sećanje na prošlost kada su kompleti igračaka većinom bili upakovani na ovakav način. Kao i u njihovom slučaju nigde ne postoje šrafovi i nije potreban alat prilikom sklapanja. Montaža i demontaža ove stolice ne mogu biti jednostavnije. Montaža vam zapravo pokazuje pravu vrednost ove stolice i omogućava da se povežete sa njom, kao i da je zavolite.

Elementi za pričvršćivanje pojedinih delova napravljeni su tako da se lako proizvode i da budu izuzetno otporni. Stolica je dizajnirana sa naglaskom na lako skladištenje i transport, pri čemu čak 26 stolica u kutijama zauzima svega 1m2. Ova činjenica je ključ povećanja prodaje ovog proizvoda putem interneta, dok sa druge strane kupcima omogućava da ih odlože na određenom mestu kada ih ne koriste.

Ž.J.

Izvor: Yankodesign

Dizajneri: Martinelli Venezia i Alessandro Stabile

Povezane teme