Nagrađivana MEMORIA stolica koja magično stoji na svom mestu

Izgledajući kao komad tkanine koji je prebačen ležerno preko tanke siluete stolice, MEMORIA je revolucionarni, avangardni predlog stolice.

Njen koncept zasnovan je na brutalističkim principima dizajna, pri čemu je korišćena – betonska tkanina, za stvaranje jedinstvenog dizajna koji izaziva gravitaciju.

Materijal koji se obično naziva betonsko platno je fleksibilna tkanina impregnirana betonom, koja se učvrsti kada se hidrira, pri čemu se stvara tanak i vrlo izdržljiv vodootporni sloj. Tehnika izrade prototipa pobinula se za to da svaka sledeća stolica bude jedinstvena u pogledu svog izgleda odnosno preklapanja tkanine.

“Stvarajući auru koja izaziva misteriju, sumnjivost i refleksiju u odnosu na predmet izvan njegove čiste funkcionalnosti, MEMORIA se poigrava sa vašim čulima, u početku zbunjujući korisnika, i zauzvrat pokazujući različita tumačenja, narative i priče u zavisnosti od okolnosti i konteksta” kaže dizajner Sergio Sesmero.

Upotreba betonskog platna poprilično je neobična kada je reč o nameštaju, i obično se sreće pri konstruktivnim poslovima, zbog svoje izdržljivosti i otpornosti. Proizvodnja stolice započinje 3D štampom na osnovu kalupa koji je nastao od biorazgradivog materijala. Betonsko platno se zatim postavlja na osnovni okvir i stvrdnjava tokom perioda od 24h. Nakon toga na stolicu se nanosi završni sloj epoksidnog premaza koji popunjava sve pore i praznine na platnu. Rezultat je jedinstvena i izražajna stolica koja može da traje čak 50 godina!

Ž.J.

Izvor: Yankodesign

Povezane teme