Murano staklo oblikovalo skulpturalne stolove za kafu

Italijanski proizvođač Miniforms je udružio snage sa dizajnerom po imenu Yiannis Ghikas, da bi stvorio vrlo slikovit nameštaj od stakla.

U pitanju su stolovi za kafu, a kolekcija nosi naziv "Soda". Ono što je karakteristično za ove stolove je činjenica da su napravljeni od murano stakla procesom – naduvavanja. Stolovi su dostupni u dve veličine i u dve vrlo zanimljive boje – ćilibarnoj i petrol zelenoj.

Stolovi su dobili naziv po jednom od tri glavna elementa stakla – sodi. Stolovi "Soda" koriste svoju prozirnost materijala i geometriju dizajna kako bi kreirali igru svetlosti i senke u prostoru. Različiti oblici se formiraju kako se perspektiva posmatrača menja. Kada neki od stolova gledate pod jednim uglom videćete njegovu tamniju boju zbog načina na koji se slojevi stakla preklapaju, dok će vam na primer sve delovati mnogo svetlije ako promenite svoje mesto u prostoru i samim tim ugao posmatranja.

"Soda" kolekcija je nastala naopako uz efekat ubacivanja vazduha kako bi se staklo naduvalo do željene dimenzije i oblika. Svaki komad teži oko 20 kg i potrebna su tri majstora da bi kompletan proces nastanka bio sproveden u delo. Prilikom izrade svakog stola, visokokvalifikovane zanatlije murana takođe moraju da prilagode složeni sistem gorionika kako bi temperatura tokom izrade bila konstantna. Samo je u takvom slučaju moguće stvaranje finalnog poliranog izgleda ovih stolova.

Osim što naglašava zanatsku umetnost italijanskih zanatlija, ova kolekcija odražava i stil brenda Miniforms. Kolekcija stolova je ikonična, jednostavna i vrlo živopisna. Može se slobodno reći i zabavna. Lagan pristup dizajnu čine ove stolove lako uklopljivim u širi spektar enterijera današnjice. Osim toga rad sa murano staklom predstavlja mešanje tradicionalnih elemenata prošlosti sa modernom sadašnjošću. Aforizam na koji se ponekad brend osvrće je – u redu je gledati ka prošlosti, ali ne treba zuriti u nju.

Ž.J.

Izvor: Designboom

Povezane teme