Multifunkcionalna ikona dizajna : fotelja koju možete koristiti u različite svrhe

Više slika

Više slika

Povratak u budućnost - ali onu kakvom su je videli dizajneri '70-ih i '80-ih godina prošlog veka.

Ikona dizajna iz '70-ih: multifunkcionalna ležaljka čuvenog dizajnera Džoa Kolomba doživljava vaskrsnuće! Tokom '70-ih i '80-ih godina prošlog veka dizajn nameštaja je bio zaista eksperimentalan, do te mere da kada pogledate komade proizvedene u to vreme ne možete a da ne pomislite kako su potpuno savremeni i funkcionalni čak i danas.

To je razmatranje koje na prvi pogled objašnjava zašto kompanija B-Line, koja proizvodi savremene komade, takođe radi na ponovnom izdanju kultnog nameštaja iz tih decenija. U pitanju su zaista jedinstvene ikone dizajna, pažljivo odabrane da se savršeno uklapaju u današnji enterijer, i na odgovarajući način grupisane u kolekciju pod nazivom Timeless.

Eksperimentalni komadi osmišljeni su od strane dizajnera koji su želeli da napuste donekle deterministički modernistički pristup forme koja sledi funkcionalnost i prigrle kulturnu revoluciju životnog stila. To su učinili igrajući se sa oblicima, materijalima i kontekstima upotrebe, a njihov dizajn je postao oruđe za podršku mlađim generacijama u promovisanju slobodnijeg načina života i prijatnijeg, svetlijeg i privlačnijeg odnosa sa svojim domovima.

Džo Kolombo je, nesumnjivo, bio jedan od dizajnera koji su vodili put ka domaćoj revoluciji. Njegovi komadi nameštaja bili su himna dinamike, zamišljeni da evoluiraju sa ljudima koji su ih koristili. "Navike se menjaju, sa njima mora da se menja i unutrašnjost prostorija" - bio je njegov moto koji je, uostalom, i definisao njegovo stvaralaštvo.

Njegov najpoznatiji komad nameštaja je svakako multifunkcionalna ležaljka - fotelja koja u suštini predstavlja konvertibilni sistem zasnovan na različitim kombinacijama dva elementa, koji se takođe mogu koristiti pojedinačno. Sastoji se od dva zaobljena bloka (jastuka) sa čeličnom konstrukcijom prekrivenom poliuretanskom penom i tapacirungom od rastegljive tkanine.

Povezani kožnim kaiševima koji se mogu slobodno postaviti na 4 kompleta hromiranih sateniziranih čeličnih kopči, blokovi se mogu pomerati u raznim položajima. Ležaljka je, prema tome, upravo ono što i njeno ime obećava: naslonjeno sedište za sedenje, leškarenje, odmaranje nogu.

Jedan pogled na Multichair je dovoljan da shvatite da je njen dizajn, uprkos tome što ima 52 godine, i dalje izuzetno savremen. Mogućnost da se prilagodi i da se koristi u različite svrhe čini je savršeno pogodnom za stvaranje modernog i opuštajućeg okruženja. Njena privlačna estetika, zahvaljujući organskim oblicima jastuka i jakim bojama tkanina, čini je savršenim samostalnim komadom nameštaja u modernim enterijerima

Povezane teme

08.04.2024 Nameštaj

Uvedite prolećnu svežinu u dom: nameštaj u žutoj boji kao savršen dodatak

Žuta je boja koja odražava sunčanu stranu života, radost i optimizam - savršena za doček proleća. Korišćenje nameštaja u žutoj boji može transformisati prostor i stvoriti atmosferu...

05.04.2024 Nameštaj

Inovativni nameštaj od recikliranih teniskih loptica

Ovi komadi nameštaja, za koje je zadužena dizajnerka Matilda Vitok, ne samo što oživljavaju prostor svojim jedinstvenim dizajnom, već i naglašavaju važnost održivosti u industriji...

02.04.2024 Nameštaj

Inovativna kolekcija 3D štampanih stolova za kafu

Minimalistički, ali elegantni dizajni čine stolove za kafu savršenim umetničkim središtem za svaki prostor, nudeći dizajn koji izaziva razmišljanje i otvara um mogućnostima održivo...

30.03.2024 Nameštaj

Elegantne i praktične zidne fioke štede i ulepšavaju vaš prostor

Umesto klasičnih kutija koje zauzimaju podni prostor, ove fioke koriste slobodan prostor na zidovima, ostavljajući vaš pod čistim i slobodnim.

27.03.2024 Nameštaj

Umetnost modularnog i funkcionalnog dizajna nameštaja

Paulinova estetika je veoma prepoznatljiva, jedinstvena mešavina japanske i skandinavske jednostavnosti sa američkom funkcionalnošću iz sredine veka.

24.03.2024 Nameštaj

Bud: šarena i razigrana alternativa dosadnim kancelarijskim stolicama

U nastojanju da unesu osveženje u dizajn standardnih kancelarijskih stolica, skandinavski brend Fora Ferm predstavlja Bud stolicu.

21.03.2024 Nameštaj

Bamba sofa: savršen sklad stila, udobnosti i funkcionalnosti

Sa kontinuiranim tubularnim jastucima koji se nežno protežu, ova originalna sofa predstavlja savršen spoj stila, udobnosti i funkcionalnosti.

18.03.2024 Nameštaj

Revolucionarna kolekcija tapaciranog nameštaja koja nudi vrhunsku udobnost

Potencijal i obim za Dotti kolekciju su neograničeni, a raznovrsne konfiguracije se mogu kreirati u skladu sa različitim kancelarijama i njihovim različitim zahtevima.

15.03.2024 Nameštaj

Prvi komad nameštaja napravljen od čelika bez fosila

Ovaj komad nameštaja ne samo da predstavlja estetski i funkcionalni vrhunac, već takođe snažno naglašava predanost održivom načinu života.

12.03.2024 Nameštaj

Otkrijte zašto je nameštaj od kože simbol luksuza i stila koji traje vekovima

Sa svojom trajnošću, udobnošću i estetskom privlačnošću, nameštaj od kože ostaje popularan izbor za one koji cene kvalitet i eleganciju u svom domu ili poslovnom prostoru.

09.03.2024 Nameštaj

Stolice bez šrafova koje se mogu slagati kako bi se uštedio prostor

Zahvaljujući svojoj bazi sa četiri noge nalik kompasu, Stack stolicu možete slagati jednu na drugu skoro do beskonačnosti.