Molekuli ugljenika inspirisali nastanak jedinstvene kolekcije nameštaja

Kada je reč o traženju inspiracije i buđenju ideja, dizajneri nameštaja će – prevrnuti svaki kamen.

Oni se okreću svim raspoloživim sferama u pokušaju da pronađu najinovativniji mogući dizajn. Konkretno ODESD2 Design Bureau se okrenuo ka hemiji, verovatno najzanimljivijem predmetu u školi, kako bi pronašao svoju inspiraciju.

Sigurno vam je poznat koncept molekula ugljenika. Otkriveni 1985. godine atomi ugljenika u ovim molekulima povezani su jednostrukim ili dvostrukim vezama, pri čemu stvaraju zatvorenu mrežu sa stopljenim prstenovima od 5 i 7 atoma. Ovi zanimljivi molekuli koriste se u razne svrhe – od stvaranja veštačkih dijamanata do lečenja astme. Na prvi pogled oni podsećaju na fudbalske lopte i u slengu ih nazivaju “BuckyBalls”. Studio ODESD2 ih je koristio za nastanak svoje najnovije kolekcije nameštaja koja nosi naziv BuckyBall.

Osim što ima isto ime ko i pomenuti molekuli, nameštaj vrlo verno oponaša strukturu stvarnog molekula. BuckyBall se sastoji od šest sfera, koje su nastale od 12 petouglova i koje kada se spoje predstavljaju ekscentričnu geometrijsku strukturu. Baš poput molekula ugljenika, sedište BuckyBall je izuzetno stabilno i čvrsto, što znači da može izdržati i veća opterećanja bez gubitka svog jedinstvenog obilika. Svako ko želi može se udobno smestiti u sredini one zanimljive fotelje i pomerati sfere pod uglom koji mu odgovara za maskimalan komfor.

Svaka BuckyBall sfera ima komoru punu vazduha, što ih čini izuzetno živahnim ali i postojanim. Takođe važno je napomenuti da je ovaj nameštaj kreiran na poseban način uz pomoć antieksplozijske tehnologije, koja sprečava oštećenja prilikom sudara sa oštrim predmetima. Tkanina kojom je presvučen nameštaj nosi etiketu Easy - Clean što znači da je čišćenje i održavanje BuckyBall sfera dečija igra.

Ova jedinstvena kolekcija nameštaja predstavlja zanimljiv dodatak svakom domu. Ona može postati vaše omiljeno mesto za čitanje knjige ili popodnevnu dremku.

Dizajner: Svyatoslav Zbroy ODESD2 Design Bureau

Ž.J.

Izvor: Yankodesign

Povezane teme