Modularni nameštaj za širu perspektivu

U nastojanju da smanji potrošačke navike i sačuva naše prirodne resurse, Ariyan Davoodian vam predstavlja sistem koji omogućava ljudima da sami dizajniraju sopstveni nameštaj i prilagode ga svojim potrebama.

“Un Lim” kolekcija se sastoji od 8 delova, i može se po želji ponovo sklapati kako korisnici žele, bez upotrebe specijalnih alata. Da bi napravili željene komade nameštaja, moduli se međusobno pričvršćuju pomoću zvezdastog konektora, koji prolazi kroz rupe i spaja različite delove u celinu. Udubljenja konektora omogućavaju podešavanje ugla između modula, kao i fiksiranje u njihovom položaju. Sam konektor ostaje na mestu uz pomoć svojih delova na svakom kraju, i odgovarajućih magneta unutar modula.

Pored krajnjeg proizvoda koji sistem stvara, Ariyan Davoodian dizajn se nada da će na ovaj način naučiti korisnike da troše manje novca na kupovinu novog nameštaja, tako što će vremenom prilagođavati onaj koji imaju svojim potrebama. 

Un Lim dolazi isporučen u odvojenim modulima sa sveskom u kojoj je zapisana priča o njegovoj proizvodnji, iz perspektive samog proizvoda. Priča započinje od jednog stabla i prati liniju do finalnog proizvoda. U narativu se navode i imena radnika koji su napravili proizvod, a unutar pakovanja je mali komad sirovog drveta potekao od originalnog stabla. 

Kako bi proizveli modularne delove, CNC mašina seče ploče od šperploče u njihov konačni oblik. Potom se matice stavljaju na njihovo mesto. Delovi šperploče se zatim sastavljaju, a kako bi fiksirali sve delove u željene položaje koriste se vijci koji se ubacuju u matice. Kako bi napravila spojeve, CNC mašina prvo oblikuje komad čvrstog drveta, a potom se oblikuju delovi od nerđajućeg čelika. Na svakom kraju priključka u obliku zvezde nalazi se komad od nerđajućeg čelika za pričvršćivanje magnetima, zajedno sa komadom čvrstog drveta koji ima zvezdu što korisnicima olakšava umetanje.

U galeriji fotografija koja je pred vama možete videti kako svih 8 Un Lim modula izgleda u prostoru.  

Ž.J.

Izvor: Designboom

Povezane teme