Razvoj dizajna i tehnologije uticao je i na prostor trpezarije, koja se više nego ikad prilagođava individualnim potrebama klijenta...
U modernim enterijerima, uređenim u tehnološkom stilu, prevladavaće minimalistički dizajn i strože linije nameštaja. Materijali karakteristični za ovakav tip uređenja su staklo i metal, koji enterijer čine savremenim i prozračnim, i zbog toga su vrlo pogodni za prostore manje kvadrature.
Iako staklo važi za osetljiv i hladan materijal, vrlo je popularno u opremanju enterijera zbog svoje prozirnosti i brojnih mogućnosti obrade i oblikovanja. Staklene ploče stola jednostavne su za održavanje, dok njegova transparentnost celi prostor čini elegantnim. Ovakvi stolovi se izrađuju od kaljenog – termički obrađenog stakla, veće otpornosti na udarce i lomove, koje je i do 10 puta čvršće od običnog, pa nema bojazni od loma.
U tehnološkom stilu uređenja, stolice su u potpunosti plastične ili se kombinuju s metalnim nogama, a želimo li da unesemo notu topline, to ćemo postići stolicama obloženim tkaninom ili sa mekim kožnim sedištima. Posebna vizuelna poslastica su stolice od tehno-polimera koje svojom reljefnom strukturom stvaraju utisak transparentnosti vode i njenih koncentričnih krugova.
Oni skloniji klasici, možda će se odlučiti za raskošan, elegantni sto od drveta, poput masivne orahovine ili egzotični, od afričkog drveta wenge, karakterističan za trpezarije uređene u globalnom stilu. Pošto su prirodnost i toplina glavne karakteristike drveta, prostor će postati prijatniji i životniji. Stolice od drveta najčešće su tapacirane i usklađene s bojom stola.
Dizajn trpezarije poželjno je bojama i dizajnom uskladiti s drugim elementima u prostoru – komodom u kojoj držimo pribor za jelo ili policama za čaše. Tako će se kuhinja i trpezarija povezati u jednu skladnu celinu, posebno ako se ta dva prostora međusobno nadovezuju.
Pri izboru stola za trpezariju svakako treba razmisliti i o veličini prostorije u koji ga smeštamo. Dizajneri nameštaja su pristupili toj problematici, i došli do praktičnih rešenja, pa je mnoge stolove moguće sklopiti i rasklopiti, odnosno povećati po potrebi.
To je moguće zahvaljujući kliznim sistemima, pa će tako sto namenjen za šestoro, izvlačenjem skrivenog dela postati dovoljno prostran za čak dvanaestoro. Stolovi se mogu "razvlačiti" na različite načine, bez obzira na materijal od kog su napravljeni. Može se izvlačiti jedna strana stola, pri čemu se automatski izvlači i druga, ili svaku stranu možemo izvući posebno.
Kaljeno staklo može biti potpuno transparentno, s vidljivim kliznim sistemom ili obojeno u boji po izboru, čime će klizni sistem sakriti od pogleda.
Od stolova na četiri noge, praktičniji su oni s jednom centralnom, pravilnih linija ili neobičnog dizajna i oblika. Kako se ne bi narušila estetika, a ni funkcionalnost prostora, dimenzije stola treba prilagoditi veličini trpezarije. Dobro je ostaviti barem 90 centimetara slobodnog prostora između stola i zida, kako bi sedenje za stolom i kretanje oko njega, bilo što lakše.
Na kraju, trpezarijski sto trebadopuniti priborom za jelo i ukrasiti stolnjakom, nadstolnjacima i drugim dekoracijama. Boravak za stolom će tako biti upotpunjen, i uživanje u kulinarskim čarolijama može da počne!