Minimalistička stolica od bambusa sa zamenjivim sedalnim delom

Japanska arhitektonska firma Vegahouse upusila se u dizajniranje jednog vrlo neobičnog komada nameštaja.

U pitanju je stolica od bambusa, koja se odlikuje modernošću i minimalističkim aspektom. Koristeći tradicionalni zanat tkanja pri kom je bambus osnovna sirovina, nastala je vrlo upečatljva stolica sa zamenjivim sedalnim delom. Stolica nosi naziv Zalue i predstavljena je obliku crnog gvozdenog okvira sa okruglim sedištem koje podseća na poklopac.

Da bi se očuvala individualna lepota oba ova materijala, sedište se jednostavno postavlja na vrh okvira. Okvir je podržan od strane centralnog prstena, što znači da ga na mestu drže tri prevnute nogare umesto fizične povezanosti. Obično kada se kombinuju različiti materijali, dodaju se drugi sporedni materijali poput vijaka ili žica koji ih spajaju i drže na mestu.

Međutim, u pogledu ove stolice dizajneri su smatrali da bi bilo kakav dodatni elemenat ometao oštrinu dva već prisutna materijala, kao i nežnoću njihove forme. Tako je zapravo i rođena ideja o tome da gvozdene nogare jednostavno budu prekrivene sedalnim delom od bambusa, pri čemu je dobijen izuzetan stilski komad nameštaja.

Budući da ima sedalni deo koji se po želji može zameniti, ova stolica je pogodna za korišćenje i na otvorenom, a tri noge joj obezbeđuju stabilnost i na vrlo neravnom terenu. Sam okvir stolice je jednostavan a ona je toliko lagana da je možete podići jednom rukom. Sa sedištem firme u prefekturi Kagoshima, koja je dom najvećih japanskih šuma bambusa, Vegahouse je želeo da iskoristi prirodni resurs kojim im je na dohvat ruke sarađujući pri tom sa lokalnim majstorima.

Zanatlije su u početku bile zabrinute da li će uopšte ovakav način tkanja moći da podnese teret čoveka, budući da nema mnogo stolica napravljenih na sličan način. Međutim nakon mnogo testiranja, potvrđena je izuzetna izdržljivost sedalnog dela od bambusa, što je motivisao zanatlije da nastave sa radom. Vegahouse je želeo široko otvoreno tkanje, koje bi propuštalo zrake sunca i bacalo senku na pod. To je značilo da treba koristiti deblje niti bambusa kako bi se nadoknadio nedostatak gustine. Upravo prsten kojim je oivičeno tkanje, daje sedalnom delu željenu čvrstoću.

Ž.J.

Izvor: Dezeen

Povezane teme