Minimalistička muzička stolica

Koliko puta ste doživeli da vas jedan običan komad nameštaja slatko nasmeje?

Malo puta verovatno, jer su uglavnom kreirani da služe svojoj svrsi i lepo izgledaju u prostoru. Međutim stolica koja je danas privukla našu pažnju je drugačija. Nju u prostoru možete da čujete. Njeno ime je Xia Stool, i predstavlja minimalistički komad nameštaja sa sedištem koje ima jastuk u obliku harmonike koje pretvara čin sedanja u nešto vrlo zabavno i iznenađujuće – u muziku.

Kada sedete na ovu stolicu ona trenutno ispušta zvuk, aluziju na tradicionalnu portugalsku muziku. Iza ove stolice stoji portugalska dizajnerka Soraia Gomes Teixeira, a ona ima za cilj revitalizaciju jednostavnog predmeta za sedenje snagom zvuka. Jastuk u obliku harmonike pruža dovoljno vizuelnog upozorenja korisniku, pripremajući ga zapravo na to da treba da očekuje zvuk kada poželi da sedne na nju. Zadržavajući se na klasičnom obliku, ona se brine da niko ne doživi neprijatno iskustvo, već sasvim suprotno prijatno iznenađenje.

Iako jastuk u obliku harmonike deluje kao vizuelna indikacija, i dalje je neverovatno zabavno kada sedište ispušta prijateljski ton kada sedate na njega. Ovakva jedna stolica je nešto što budi dečiju maštu u odraslim ljudima.

Xia Stool je napravljena od drveta i tkanine koja je nastala od čiste ovčije vune. Svaka pojedinačna stolica emituje visoku notu "A", iako bi bilo i više nego zabavno kada bi svaka bila kreirana sa mogućnošću emitovanja različitih nota.

Ž.J.

Izvor: Yankodesign

Dizajner: Soraia Gomes Teixeira

Povezane teme