Kolekcija koja izaziva percepciju “zastarelog” nameštaja

Dizajnerski studio Sloyd kreirao je kolekciju nameštaja od bora kako bi demonstrirao savremen pogled na drvo, za koje oseća da je nepravedno zanemareno.

Studio je pred sebe postavio jasnu misiju – izazivanje percepcije ljudi u pogledu “zastarelog” nameštaja. Kolekcija obuhvata stolice i tronošce koji služe za istraživanje različitih karakteristika borove šume. Tepih u bojama šume je dodatak koji upotpunjuje set.

Bor kao vrsta drveća je široko rasprostranjena u Norveškoj. Vekovima unazad koristio se za izgradnju kuća i izradu nameštaja. Međutim vreme je učinilo svoje i on kao da je – izašao iz mode. Tim dizajnera je primetio da upotreba bora opada u poslednjih nekoliko godina. Ovom kolekcijom oni su želeli da se uspostavi ponovo njegova reputacija kao atraktivnog i pouzdanog materijala.

Furuhelvete je norveški izraz koji potiče od prekomerne upotrebe bora u domovima i pri gradnji koliba širom Norveške. Često je takođe povezan sa stilom koji se smatra neukusnim i zastarelim. Sa Furuhelvete kolekcijom tim dizajnera je želeo da ospori tradicionalnu percepciju ovog drveta i stvori novo zanimanje za ovaj lokalni i divan materijal.

Kolekcija je izložena na sajmu u Stokholmu, a trio je najavio i proširenje u vidu stola, ormarića, lampe i klupe – svih komada napravljenih od bora. Mala stolica sa tri noge napravljena je uz pomoć kompjuterski vođene mašine, što joj je dalo specifičan oblik i izražajnost u prostoru. Čvrstoća finalnog oblika daje kontraprodukt percepciji bora koji važi za nekvalitetan materijal prilikom gradnje i proizvodnje. Ova stolica je dokaz da vrsta drveta koja se smatra previše mekom za izradu nameštaja može da stvori robusan i atraktivan proizvod, ako se koristi na pravi način.

Ž.J.

Izvor: Dezeen

Povezane teme