Kauč koji užitak popodnevnog odmora uzdiže na viši nivo

Ne postoji komad nameštaja toliko klasičan i svestran poput kauča.

Prethodeći modernim sofama, ove dnevne postelje su prisutne još od 1600-tih godina. Obično one su se sastojale od jednostavnog metalnog okvira koji je imao zadatak da nosi kutiju sa oprugom za podupiranje dušeka. Bilo da vam je potreban dodatni ležaj za goste ili vi želite da se udobno smestite i odmorite u toku dana, udoban kauč je sve što vam treba.

Danas vam predstavljamo delo dva studenta dizajna Terese Lundmark i Gustava Winstha, koji su u saradnji sa porodičnom firmom Garsnas koja se bavi proizvodnjom nameštaja u Šveskoj dizajnirali sopstvenu interpretaciju modernog kauča, nazvanog DAG. Sa ovim komadom nameštaja fokus je na udobnosti, iznad svega. Pogodnost u svakom smislu te reči sa naglaskom na opuštenosti, održivosti i prilagodljivosti.

Baza kauča DAG je jednostavna i čista, dok su jastuci prisutni na njemu oni koji dolaze do izražaja i privlače pažnju. Upravo oni svojim prisustvom daju ovom jedinstvenom kauču mekoću i udobnost. Kompanija Garsnas je od 2009. godine veoma posvećena održivosti i ekološkom dizajnu, što i dokazuje izradom ovog specfičnog komada nameštaja.

Kombiancija znanja o obradi drveta i prakse održivog dizajna učinili su da bude stvore jednostavan okvir za kauč DAG od punog bukovog drveta. Za stvaranje jastuka na kauču, studenti su inspiraciju dobili posmatrajući oblik cepelina, a upravo kontrast između baze i jastuka poboljšava estetiku ovog vrhunskog remek dela.

Ž.J.

Izvor: Yankodesign

Povezane teme