Kako odabrati savršeni stočić za kafu?

Izbor pravilnog stočića za kafu za vašu dnevnu sobu može izgledati kao lak zadatak... dok o tome samo razmišljate.

Stvari postaju malo komplikovanije kada uđete u prodavnicu koja vam se sviđa i krenete u potragu za svojim omiljenim komadom. Priznaćete, nema ničeg nezgodnijeg od previsokog ili preniskog stočića za kafu, pa samim tim postoji mnogo stavki koje trebate razmotriti pre same kupovine.

Prvo, sto treba da bude prave veličine - i po visini i po dužini i širini. Mora da bude odgovarajućih razmera i proporcija, da se uklapa sa prostorom ali i sa svim vašim postojećim nameštajem. Materijal mora da se uklapa u vaš životni stil i da dobro funkcioniše u prostoriji. Čak mora da odgovara potrebama vaše porodice, bilo da to znači da mora da bude prilagođen deci ili da ima dovoljno prostora za držanje daljinskih upravljača, ukrasa i drugih stvari.

Tek nakon što odgovorite na sva ova pitanja, možete zaista početi potragu za svojim savršenim stočićem, a ovo je pet pravila koja biste tom prilikom trebali ispoštovati:

Obratite pažnju na proporcije

Osim što biste trebali da odaberete pravu visinu stočića u odnosu na sobu ali i svoje potrebe, trebalo bi da potražite model koji ima pravu dužinu u odnosu na širinu vaše sofe. Uostalom, stočić će biti u direktnoj vezi upravo sa ovim komadom nameštaja, pa bi valjalo da bude otprilike dve trećine dužine vaše sofe.

Odaberite željeni oblik

Nakon što ste odabrali adekvatnu visinu i dužinu, vreme je da odaberete idealan oblik vašeg stočića. Često se izbor između kvadratnog, pravougaonog, okruglog ili ovalnog stola za kafu svodi na dužinu i razmak koji je potreban oko njega. Tradicionalno, vaš stočić za kafu treba da bude udaljen oko 30tak cm od vaše sofe, sve više ili manje od toga bilo bi preblizu ili predaleko. Između stočića i TV-a bi trebalo da bude najmanje 45cm kako bi ostalo dovoljno prostora za kretanje.

Uspostavite pravu ravnotežu

Još jedno zgodno pravilo koje treba slediti pri izboru stočića za kafu je njegova "težina". Drugim rečima, trebalo bi da dopunjuje drugi nameštaj u prostoriji kako bi se prostor osećao proporcionalno i uravnoteženo. Šta sve ovo znači? Ako vaša sofa ima visoke, mršave noge, razmislite o stolu koji je čvrst sve do zemlje ili ima kraće debele noge. S druge strane, ako vaša sofa nema vidljive noge, izaberite stočić za kafu koji ima više mršave noge.

Razmotrite sopstvene potrebe

Naravno, kada birate pravi sto za kafu za vas ili vašu porodicu, trebalo bi da uzmete u obzir svoj životni stil. Da li vam treba komad sa puno prostora za skladištenje? Razmislite onda o kupovini jednog takvog stočića. Da li ste od onih koji stalno igraju društvene igre u dnevnoj sobi? Uverite se onda da ste sebi obezbedili udoban stočić sa puno prostora. Neka stočić prati vaše potrebe u potpunosti!

Pažljivo birajte materijale

Na kraju, pre kupovine savršenog stočića za kafu, izaberite nekoliko materijala koji bi dobro odgovarali vašem životnom stilu i vašem prostoru. Ne morate se osloniti isključivo na drvo kada postoji tako mnogo opcija. Primera radi, staklo nije dobra opcija za domove sa malom decom, ali bi ugaoni stočić od mermera mogao biti dobar izbor koji vizuelno neće zatrpati sobu. Stočići od travertina odnosno dekorativnog kamena mogu funkcionisati jako lepo sa podovima od tvrdog drveta u nešto svetlijim nijansama pa se možete potruditi da sebi nabavite baš jedan takav.

Povezane teme