Kako odabrati savršeni cipelarnik?

Poslednja stvar koju želite je da se vratite kući nakon dugog radnog dana i pronađete cipele razbacane svuda po hodniku...

Nije lep prizor, ali ne brinite, i za tako nešto ima rešenja. U pitanju su, naravno, stari dobri cipelarnici, odnosno ormarići ili stalci dizajnirani da obezbede skladištenje i organizaciju vaše obuće. Oni takođe donose estetsku vrednost vašem unutrašnjem prostoru, posebno hodniku gde su obično i smešteni, pa zato valja obratiti pažnju na njihov dizajn i odgovoriti na neka ključna pitanja poput:

Koja veličina cipelarnika je dobra za vaš prostor?

Veličina je možda jedan od najvažnijih faktora pri odlučivanju o kupovini adekvatnog stalka za cipele. Kako se uglavnom radi o hodnicima koji baš i ne mogu da se pohvale neograničenim prostorom, važno je odrediti prave dimenzije ovog komada nameštaja. Na našu sreću, police za cipele dolaze u mnogo različitih veličina, pa prilično lako možete pronaći jednako mali i veoma funkcionalan model koji će se pobrinuti za vaše potrebe. Odredite gde će cipelarnik biti postavljen (obično se postavljaju duž zida), izmerite veličinu zida a kada izvršite merenja, odredite veličinu cipelarnika koji bi vam odgovarao. U idealnom slučaju, radi se o trećini cele dužine zida. Što se tiče dubine, ona bi trebala da odgovara veličini vaših cipela ali je opšte pravilo držati se magičnog broja 35 cm, osim ako ne postoji potreba da se cipele čuvaju u kutijama.

Koliko cipela zapravo imate?

Dakle, koliko god da ne želite da zatrpate svoj hodnik velikom stalkom za cipele, ipak ima smisla da biste više voleli cipelarnik koji je dovoljno velik da primi sve vaše cipele. U tom slučaju, prebrojte koliko cipela imate i koliko će vam prostora biti potrebno za njih. Zapamtite da police za cipele nisu tu samo za skladištenje. Takođe se mogu koristiti kao platforma za prikaz vaše kolekcije cipela. U idealnom slučaju, želite da postavite cipele na stalak na udaljenosti od najmanje pet centimetara. Ako imate mnogo cipela, razmislite o odabiru višeslojne police. Takvi cipelarnici koriste vertikalni zidni prostor i zahtevaju veoma ograničen podni prostor. Takođe možete razmisliti o kupovini dve manje police.

Koji dizajn cipelarnika trebate odabrati?

Kao što smo već pomenuli, cipelarnik je važan deo vašeg nameštaja i svakako bi trebao da izgleda jedinstveno i originalno. Dizajn koji odaberete u potpunosti zavisi od toga gde nameravate da postavite svoj stalak. U slučaju da razmišljate da ga držite u hodniku, razmislite o klasičnom modelu od prirodnog drveta. Autentičnost drveta će upotpuniti obične zidove, dajući vašem hodniku tradicionalan i dobro proveren izgled sa kojim nema greške. Ali, ukoliko kojim slučajem stalak za cipele planirate da postavite u spavaćoj sobi, bilo bi lepo da ga uskladite sa ostatkom prostora. Drvo oraha posebno ima tendenciju da donese izvanrednu vizuelnu privlačnost u spavaćoj sobi, ali možete odabrati bilo koju završnu obradu sve dok se slaže sa krevetom. Ako će stalak za cipele biti sakriven, onda su elegantne metalne jedinice najjeftinija i najfunkcionalnija opcija.

Koji je najbolji materijal za cipelarnik?

Stalci za cipele mogu biti napravljeni od različitih materijala. Međutim, drvo je najčešća opcija. Drvo je raznovrsno i može imati različite završne obrade pa će se lako uklopiti u bilo koju vrstu dekora. U tom slučaju, to bi trebalo da bude vaš prvi izbor materijala. Jedina mana je što je drvo ponekad teže održavati. Takođe možete pronaći metalne police koje imaju odličnu izdržljivost a ujedno se savršeno stapaju sa industrijskim stilom opremanja enterijera. Plastika se ovih dana takođe koristi za pravljenje polica za cipele, ali nije ni približno popularna kao drvo i metal. U svakom slučaju, ukoliko naletite na neki specifičan i interesantan model, slobodno eksperimentišite i sa tim jeftinijim opcijama.

Povezane teme