Kako odabrati pravo drvo za svoj nameštaj?

Tražite mesto za odmor i opuštanje nakon teškog i stresnog radnog dana? Šta mislite o domu prepunom nameštaja od prirodnog drveta?

Verovali ili ne, ali nešto tako jednostavno poput nameštaja izrađenog od prirodnog drveta ne samo da vam može oplemeniti prostor i načiniti ga estetski prijatnijim mestom, već i vama može doneti osećaj spokoja i relaksacije o kome ste maštali.

Kao otisci naših prstiju ili pruge na koži zebre, šara u svakom komadu drveta je jedinstvena. A ovu organsku lepotu možete proslaviti dodavanjem nameštaja od prirodnog drveta u svoj dom. Nameštaj od prirodnog drveta je kao kreativna saradnja majke prirode i proizvođača nameštaja. Prelepi uzorci i teksture pravog drvenog zrna mogu se sastaviti na različite načine, od stola napravljenog od jednog komada drveta do komode napravljene od drvenih dasaka raspoređenih u zamršenom ševronskom uzorku.

Rezultati ove kreativne saradnje definišu stil vašeg nameštaja od prirodnog drveta, a drvo je suštinski element mnogih stilova dizajna enterijera. Pravi komadi drveta mogu da transformišu dom u rustično carstvo ili moderan prostor pogodan za meditaciju i opuštanje. Sve to zavisi od vrste drveta koju odaberete za svoj nameštaj.

Azijsko tvrdo drvo poput tikovine, manga i bagrema obično košta manje od tvrdog drveta iz Severne Amerike poput hrasta, trešnje i oraha. Različite vrste drveta takođe imaju bolje rezultate u različitim okolnostima. Evo nekih od najpopularnijih vrsta drveta koje se koriste u dizajnu nameštaja.

Tikovina je čuveno azijsko tvrdo drvo otporno na štetočine i vlagu, što ga čini popularnim za nameštaj na otvorenom. Tikovina je takođe odličan izbor za okruženja sa visokom vlagom kao što su kupatilo ili kuhinja.

Još jedno azijsko tvrdo drvo, drvo manga je lagano, ali izdržljivo i pristupačno. Drvo manga raste brzo u poređenju sa drugim drvećem za proizvodnju nameštaja, što ga čini znatno održivijom opcijom.

Šišam ili indijsko ružino drvo takođe spada u azijsku kategoriju, a ima izraženu strukturu sa svetlijim i tamnijim delovima. Gušće je od drveta manga, što ga čini izuzetno jakim. Nameštaj od ovog drveta takođe teži više od drveta manga, što ga čini težim za kretanje.

Bagrem, izrazito lep kao drvo šišam, je slične gustine i prilične težine. Otporan je na svakodnevno habanje, ali nije otporan na vlagu i temperaturne promene kao tikovina, tako da nije idealan za nameštaj na otvorenom .

Hrast se dugo smatrao jednom od najboljih vrsta drveta za dizajn nameštaja. Drvo je izuzetno jako i izdržljivo, a obično dolazi iz šuma Severne Amerike kojima se održivo upravlja. Ali pošto hrastu treba mnogo vremena da izraste, ovo može biti jedna od skupljih varijanti. Kada smo već kod cene drveta, pomenimo i trešnju koja je često još skuplja od hrasta, ali izuzetno tražena zbog svoje prelepe, prirodne crvene nijanse,

I na kraju, nameštaj od obnovljenog drveta. Tehnički, obnovljeno drvo nije zasebna vrsta drveta, već se može napraviti od bilo koje vrste drveta koja je obnovljena iz druge upotrebe. Često se spasava iz starih ambara ili fabrika, i ima jedinstven “istrošeni” izgled. Pošto ova opcija ne zahteva seču novih stabala, jedna je od najprimamljivijih i najodrživijih kada je proizvodnja nameštaja u pitanju.

Povezane teme