KAKO ODABRATI PRAVI DUŠEK?

Ako ne možete da zaspite, ili se ujutru budite sa bolovima u leđima, možda je vreme da odaberete pravi dušek...

U moru proizvoda različitog kvaliteta i prezentacije, kako odabrati dobar dušek bez žičanog jezgra, koji će, pre svega omogućiti što prirodniji položaj tela pri ležanju?

Savremen način života u kome se mnogo vremena provodi u sedećoj poziciji, za kompjuterom ili u kolima, utiče na sve učestaliju pojavu smetnji u obliku bolova kičmenog stuba, zglobova, jutarnje ukočenosti i sl. Takav način života dovodi do slabljenja leđne i trbušne muskulature, čija snaga i tonus treba da podržavaju kičmeni stub. Jedan od uzroka koji doprinose da se tegobe ranije manifestuju je i neodgovarajući odabir ležaja (dušeka) za spavanje i odmor. Kod pravljenja izbora treba imati u vidu kvalitet materijala (vrsta pene i gustina iste), strukturu jezgra (sa zonama ili bez), mogućnost skidanja i pranja presvlake dušeka...

Dušeci za spavanje ne bi trebalo da budu tvrdi niti suviše mekani. 

Tvrd ležaj dovodi do povećanog pritiska na isturenim delovima tela pri ležanju (u predelu ramena i karlice, a u manjoj meri i u predelu glave, kolena i gležnjeva), što pojačava tenziju muskulature kičme i menja njenu fiziološku poziciju. Rezultat je nepravilno opterećenje kičme i razvoj degenerativnih promena na njoj, kao i poremećen san. Mekan ležaj dopušta nepravilno krivljenje kičme sa istim ili sličnim posledicama. Ležaj zajedno sa dušekom treba da ima optimalan tonus i sposobnost prilagođavanja obliku tela. Potrebno je da podupire telo, naročito kičmeni stub, održavajući njegovu fiziološku poziciju pri ležanju. Time se postižu relaksacija i rasterećenje kičme i sprečava njeno nefiziološko krivljenje.

Ergonomski gledano, zdravo spavanje se jedino može postići jezgrima od hladno livene pene gustine veće od 45 ili lateksa, koji različitom perforacijom postižu razliku u tvrdoći, zonalno prateći deo kod glave, ramena, struka, karlice, gležnjeva kao i memori pene, koja, da bi se napravila kontura pod telom a time došlo do rasterećenja tela od pritiska, mora da bude viša od 7cm i odgovarajuće gustine, shodno težini spavača.

Za dušek je važno, takođe, međusobno delovanje jezgra i presvlake. Da bi materijal u jezgru dug vremenski period ostao tačkasto savitljiv i pružao aktivnu vazdušnu klimu za spavanje, sa odličnim izjednačenjem vlage i toplote, da bi bio antibakterijski i time omogucio najveću udobnost potrebno je da ima odgovarajuću skidljivu presvlaku, sa mogućnošću pranja na 600 stepeni u mašini, pošto se na toj temperature uništavaju grinje. Za kožu su izuzetno prijatne presvlake obogaćene celuloznim tencel vlaknima.

Podloge za krevete važne su za kvalitet spavanja i pravilan položaj tela isto koliko i dušeci bez žičanog jezgra. Funkcija im je da naglase prilagodljivost dušeka i obezbede mu duži vek trajanja preuzimanjem opterećenja sa težine tela. Takođe, efikasnije je strujanje vazduha kod letvica za krevet pa će dušek duže održati neophodnu svežinu. Da bi ste uvideli značaj podloga za pokretljivost dušeka, najbolje je da na licu mesta, u prodavnici, probate odbrani dušek sa i bez podloge.

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu i znanju stečenim u saradnji sa svetski poznatim ekspertima za ergonomiju tela, u prilici smo da svaku Vašu nedoumicu i pitanje vezano za odabir sistema za spavanje, potkrepimo logičnim objašnjenjem i pravim informacijama.

Uverite se u lakoću kupovine OPTIMO programa posetom salonu u ulici Dimitrija Tucovića br.12.

www.elastoflex.rs  

Povezane teme

05.07.2024 Nameštaj

Prelepe barske stolice

Prelepe barske stolice mogu transformisati izgled svake kuhinje ili bara. Njihov elegantan dizajn i pažljivo odabrani materijali pružaju udobnost i stil.

02.07.2024 Nameštaj

Kako negovati kožni nameštaj?

Kupili ste predivnu kožnu garnituru i sada se pitate kako je treba održavati da bi zadržala svoj sjaj i u godinama koje dolaze? Ne brinite, imamo par saveta za vas!

29.06.2024 Nameštaj

Mreža za ležanje kao deo enterijera

Postavljanjem mreže za ležanje unutar doma stvara se udoban kutak koji poziva na odmor i relaksaciju, a istovremeno i unosi element zabave i avanture u svakodnevni život.

26.06.2024 Nameštaj

Savršene fotelje koje će naglasiti stil u vašem dnevnom boravku

Fotelje mogu biti fokusni element prostora, ili se koristiti kao funkcionalni dodatak za opuštanje i čitanje. One takođe pružaju fleksibilnost u rasporedu nameštaja, omogućavajući...

23.06.2024 Nameštaj

Elegantne tapacirane stolice

Švedsko - francuski dizajnerski dvojac Farg & Blanche predstavlja dva elegantna dizajna, tapacirane stolice za švedski brend nameštaja Garsnas.

20.06.2024 Nameštaj

Savremeni nameštaj od plastike

Od mnogih materijala koji se u današnje vreme koriste za izradu nameštaja, jedan od možda najneobičnijih je plastika, odnosno pleksiglas.

17.06.2024 Nameštaj

Kreveti na sprat

Nameštaj u dečijim sobama mora biti praktičan i siguran, ali treba ostaviti i dovoljno praznog prostora za dečije aktivnosti i igru. Ako imate dvoje ili više mališana, racionalno r...

14.06.2024 Nameštaj

Stolica sa dve funkcije

Usit, ili stolica-merdevine je elegantan komad nameštaja sa dve funkcije: izuzetno udobna stolica, i neverovatno bezbedne merdevine.

11.06.2024 Nameštaj

Police – dragoceni komadi nameštaja u uskim i malim prostorijama

Među svim elementima nameštaja, police se izdvajaju kao dragoceni komadi koji mogu transformisati prostor na nekoliko načina. Njihova multifunkcionalnost omogućava maksimalno iskor...

08.06.2024 Nameštaj

Najbolja rešenja za nameštaj koji štedi prostor

Prihvatanjem principa efikasnosti, fleksibilnosti i kreativnosti, danas možemo transformisati čak i najmanje prostore u elegantne i funkcionalne oaze koje poboljšavaju naš kvalitet...

05.06.2024 Nameštaj

Zašto komplikovano, kad može minimalistički jednostavno

Minimalistički stil ne samo da unosi osvetljenost i svežinu u vaš dom, već takođe doprinosi opuštajućoj i pozitivnoj atmosferi koja vam omogućava da se opustite i “napunite baterij...