KAKO ODABRATI NAMEŠTAJ ZA DNEVNI BORAVAK

Pri uređenju stana i odabiru nameštaja za opremanje bilo koje prostorije u stanu ili kući, osnovna ideja je definisati njenu namenu i u skladu sa tim odabrati nameštaj.

Jednom kad ste odabrali i namestili osnovne komade nameštaja, sve ostalo možete vremenom dopunjavati, unositi nove dekorativne detalje ili menjati stilove zavisno od raspoloženja, godišnjeg doba ili po nekim drugim kriterijumima.

Nameštaj birajte pre svega prema funkcionalnosti, načinu i svrsi korištenja, a zatim prema veličini dnevne sobe i prema raspoloživim finansijskim sredstvima.

Dnevni boravak može služiti isključivo za odmor, porodično okupljanje, druženje sa prijateljima, ali zavisno od vaših potreba, tu možete smestiti i trpezariju, radni kutak ili mali dečiji kutak za igru.

Dobro uređena soba je ona koja ispunjava sve vaše potrebe, a u manjim domovima dnevni boravak je često multifunkcionalan.

Za multifunkcionalne dnevne sobe najbolje je odabrati otporan i robustan nameštaj, koji je izrađen od materijala podgodnih za lako održavanje i čišćenje. To se posebno odnosi na porodice sa malom decom ili većim brojem članova, dok samci ili bračni parovi bez dece mogu sebi da priušte i osetljivije komade nameštaja.

Osim toga, pri uređenju dnevne sobe vodite računa o dimenzijama prostorije i napravite detaljan plan razmeštaja. Mali prostori zahtevaju više planiranja kako bi se dobila što optimalnija iskorištenost, pa su takve dnevne sobe u većini slučajeva i najbolje nameštene i uređene.

Osnovu pri nameštanju dnevne sobe čine fotelje, sofe, kauči ili ugaone garniture, stočić, prostor za tv prijemnik i eventualno komode ili police. Nakon izbora tih komada nameštaja možete preći na eventualne dodatne komade, dekoracije i osvetljenje. Svaki komad nameštaja mora da se slaže sa ostatkom kako bi se izbegla haotičnost, a vrlo je važno odabrati i lični stil dnevne sobe.

Iako postoji bezbroj tematskih načina uređenja i nameštanja dnevnog boravka, svi se ipak svode na nekoliko osnovnih stilova, koji uključuju moderni, tradicionalni, casual i antikni stil.

Moderni stil nameštaja karakterišu ravne linije i minimalizam, a od boja prevladavaju bela, bež ili neka druga neutralna boja. Od materijala za izradu nameštaja koristi se staklo, metal i sjajni glatki materijali, poput crne lakirane plastike.

Tradicionalni nameštaj odiše elegancijom s tendencijom ozbiljnosti i formalnosti, a može uključivati detalje poput izrezbarenih ručki ili postavljenih i tapaciranih nogica fotelje. Boje variraju od perle do jarkih nijansi crvene ili drugih boja.

Casual nameštaj poziva na opuštanje i odmor, a materijali su uglavnom išarani sitnim uzorcima.

Antikni nameštaj bazira se uglavnom na francuskom, italijanskom i španskom stilu, a napravljen je od prirodnih materijala, uglavnom drveta, uz dominaciju teških zemljanih boja.

Nameštaj za uređenje dnevne sobe možete pronaći na našem sajtu, u sekciji GDE DA KUPIM, klikom OVDE.

 

 


Povezane teme