Kako odabrati najbolji nameštaj za sedenje za vašu dnevnu sobu?

Bez obzira da li ste se uselili u novi dom ili samo želite da svoju dnevnu sobu malo preuredite, nameštaj za sedenje koji odaberete biće jedna od vaših najvećih odluka...

I to ne samo u pogledu finansija! Iako je takozvani komadni nameštaj za sedenje prilično velika investicija, verujemo da je svima nama u interesu da, nezavisno od cene, ipak pobedi kvalitet. Kada je izbor savršenog nameštaja za dnevnu sobu u pitanju, većina ljudi se vodi ili ličnim ukusom, ili trenutnim trendovima, ali da biste ovaj posao zaista obavili na najbolji mogući način, postoje neke osnovne stavke koje biste trebali preispitati pre kupovine.

Stil

Ovo delom može zavisiti od stila kuće koju posedujete ili kupujete i, naravno, od vašeg ukusa. Svakako možete izabrati veoma modernu kožnu sofu ili kauč za tradicionalnije opremljenu kuću jer se rustikalno i moderno zaista dobro slažu. No, ukoliko biste više voleli da zadržite savremen, dobro proveren look, savet je da odaberete sofu u klasičnom stilu i dodate moderne akcentne fotelje. Većina klasičnih sofa izgleda jednako dobro u tradicionalnijem okruženju kao što izgleda u modernoj dnevnoj sobi pa su upravo ovakvi komadi vredni početnog ulaganja. Kasnije ih možete upariti sa modernom foteljom koja se lako može zameniti kako se trendovi ili vaš ukus menjaju.

Boja

Sada je vreme da odlučite o svojoj boji nameštaja za sedenje. Zapitajte se da li želite da se držite neutralne sofe koja će se uklopiti gotovo svuda, ili želite da kauč sa akcentima koji će naglasiti vašu originalnost i uneti neku svetliju, živahniju i smeliju boju u vaš životni prostor? Ako planirate nešto dugoročno, onda je predlog da odaberete neutralnu opciju i unesete svoje akcentne boje kroz jastuke i navlake, odnosno sve one stvari koje nisu preskupe za zamenu kada želite promenu!

Način života

Dobra je ideja da razmislite o tome kako ćete koristiti svoju dnevnu sobu i čemu će bi uopšte vaš nameštaj trebao da odgovara. Uzmite u obzir malu decu, ili kućne ljubimce koji će sedeti sa vama na nameštaju. A možda ste druželjubiva osoba koja stalno organizuje kućne zabave? Ako mislite da će se vaša sofa mnogo koristiti, onda je neka izdržljiva tkanina možda bolja od opcija od kože. Možete čak i da se odlučite za sedenje sa uklonjivim elementima koji se lako čiste. Ako će se sofa samo povremeno koristiti, onda slobodno idite na nešto malo delikatnije.

Dimenzije i savršeno uklapanje

Nacrtajte plan svoje dnevne sobe i vidite kako će se vaša nova sofa i stolice uklopiti. Takođe, ne zaboravite da ostavite dovoljno prostora za šetnju, kao i dodatan prostor oko vašeg stočića za kafu, a uverite se da vaša sofa neće biti predaleko ili suviše blizu vašeg TV-a. Ako je vaša soba mala, možete se odlučiti za stočić sa ugrađenim skladištem ili čak drvenu škrinju. Takođe možete nabaviti i odgovarajući tabure za noge koji će poslužiti kao površina za spuštanje poslužavnika ili grickalica. Ono što je najvažnije, morate da budete u mogućnosti da unesete sofu u sobu na prvom mestu pa zato uvek proverite da li će stati duž bilo kog uskog hodnika, na spratu ili oko uskih krivina na putu.

Povezane teme