Kako nameštaj od teksasa izgleda kao mermer

Dizajnerka sa Novog Zelanda Sofi Rouli daje novi život odbačenim parčićima džinsa tako što ih reciklira u komade nameštaja s mermernim efektom.

Nazvan Bahia Denim, njen projekat razvoja materijala transformisao je odbačen dins tekstil u seriju stolova sa šarenim uzorcima koji neverovatno podsećaju na mermer.

Nekadašnji student Central Saint Martins škole uzima odabečeni teksas sa proizvodnog otpada modne industrije i domaćinstava kako bi stvorila novi materijal.

Ona nanosi slojeve tekstilnih parčića jedan na drugi i vezuje ih smolom, pre nego što ih oblikuje u različite elementarne oblike i spaja ih na razigrane načine kako bi napravili delove nameštaja.

Ovaj proces čini svaki dizajn jedinstvenim; variraju u veličini, nijansi, boji i teksturi zbog nestandardizovane prirode procesa i otpadnih materijala koji se koriste.

Lagan, ali veoma izdržljiv, teksas materijal omogućava raznovrsnu primenu u nameštaju, oblaganju zidova ili na unutrašnjim površinama.

Bahia Denim karakteriše vizuelna sličnost sa mermerom, zbog čega je i dobio ime po brazilskom plavom mermeru Azul Bahia. Projekat je rođen kada je dizajnerka otpočela da eksperimentiše sa različitim načinima prerade kućnog otpada, počevši od uobičajenih ostataka kao što su staklo, stiropor, tekstil i plastika.

Kada je odlučila da pređe na džins istraživala je konstrukciju sedimentnih stena, koje su nastale od slomljenih ostataka drugih stena koje se spajaju. Ona je pokušala da replicira ovu aditivnu prirodu izgradnjom slojeva teksasa, koristeći različite nijanse i veličine materijala kako bi razvila raznovrsne i živahne uzorke.

Svaka čast za inventivnost!

N.V.T.

Izvor Dezeen

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Nameštaj

Povezane teme