Kako kupiti kvalitetnu sofu koja će trajati godinama?

Kauč ili sofa koju odaberemo za svoj dnevni boravak je jedna od najvećih investicija koje ćete napraviti, bar kada je izbor nameštaja u pitanju...

Čak i ako ove elemente kupujete samo za privremeno korišćenje, oni će svakako naći svoju primenu na nekom drugom mestu u vašem domu, pa bi zato najbolje bilo da uvek budu trajnija investicija. Savet stručnjaka je jasan: uvek kupujte sofu ili kauč najboljeg kvaliteta, jer će se ta kupovina definitivno isplatiti u godinama koje slede.

Ali, kako da znate da ste za svoj dom izabrali najkvalitetniju sofu? Najpre obavezno testirajte njenu čvrstinu. Kvalitetne sofe jednostavno moraju biti čvrste i teške. Odaberite model koji vam se dopada, i najpre testirajte čvrstinu sedišta a zatim pokušajte da podignete ivice i malo ih protresite. Ako vam se stvari čine klimavo i lagano – preskočite kupovinu, bez obzira na to koliko vam se celokupan dizajn dopada.

Potražite okvir napravljen od tvrdog drveta kao što je hrast, breza, javor i slično, a kada ste već tu, proverite i opruge kako biste bili sigurni da ćete za odabranu cenu dobiti i maksimalnu udobnost. Uzmite u obzir i sedišta, odnosno materijal od kog su ona izrađena.

Većina sedišta ima jezgro od poliuretanske pene, a savet za njih glasi: što je pena gušća, to je teža i duže će trajati. U najjeftinijem nameštaju, sedište je ispunjeno samo jezgrom od poliuretanske pene, dok kvalitetnije opcije uključuju sedišta od polietilena kao i ona sa oprugama koje garantuju trajnost i izdržljivost.

Proverite takođe spojeve i okvir. Najbolje sofe imaju spojeve koji su dvostruko pričvršćeni i opremljeni ugaonim blokovima koji su uz to i zalepljeni i zašrafljeni na svoje mesto. Kvalitetni komadi imaju i noge koje su deo okvira, a ne delove koji su dodatno pričvršćeni za njega.

Pošto su sofe tako velika investicija, želećete da vaša ostane u trendu što je duže moguće. S obzirom na to, često je najbolje držati se neutralne tkanine. Uvek možete dodati boju i šaru sa prostirkama ili dekorativnim jastučićima. Osim toga, jastuke je lako i jeftino promeniti ako vam izgled sofe dosadi.

Uzmite u obzir i izdržljivost, posebno ukoliko imate decu ili kućne ljubimce. U tom slučaju, neutralna sofa može biti prava katastrofa, pa bi dobro bilo razmisliti o nekoj tamnijoj boji ili bar sofi sa nekim suptilnijim dezenom. Po pravilu, sintetičke tkanine su izdržljivije, postojanije kada je boja u pitanju i znatno lakše za održavanje.

photo: poliform

Povezane teme