Kako iskombinovati različite tonove drveta u enterijeru?

Drvo, u svim mogućim oblicima i varijantama, je gotovo neizostavni deo svakog enterijera.

Ne treba puno mozgati pa doći do zaključka da je upravo ono najprirodniji mogući materijal koji ima moć da u sekundi oplemeni i najzapušteniji prostor. Drvo je asocijacija na toplinu, praktičnost, izdržljivost ali i lepotu, pa vam stoga toplo preporučujemo da se odvažite na što više njegovih kombinacija!

Ovo naravno ne znači da trebate preterivati. Uvek i u svemu što radite trudite se da zadržite atmosferu svežine i savremenosti, a to ćete za početak najlakše postići ukoliko najpre odaberete dominantan drveni ton.

Njegova uloga je da vam pomogne u odabiru drugih komada koje ćete uneti u sobu. I da, može se reći da je kod nas uglavnom drveni pod taj koji diktira ostatak prostora, što, složićete se, uopšte nije loša stvar.

Kao zamena za pod uvek može poslužiti najveći komad nameštaja u sobi – vitrina, trpezarijski sto, kućna biblioteka i slično.

Mešanje različitih tonova bar kada je drveni nameštaj u pitanju predstavlja veliki izazov jer se uglavnom radi o manje-više sličnim nijansama koje imaju iste podtonove kao i boje drugih predmeta koje koristimo za dekoraciju.

Stoga je jako važno da uskladimo “temperaturu” boje tako da dobijemo lep spoj toplog i hladnog drveta.

Ovom spoju zatim možemo dodati i neki efektan tepih ili prostirku jer je upravo ovaj komad kućnog dekora najzahvalniji za eventualno razbijanje monotonije, kao i ispravljanje nekih sitnih grešaka pri stapanju gore pomenutih nijansi.

A ukoliko vaše greške i nisu tako sitne, predlažemo vam pravilo “zavadi pa vladaj” koje je, verovali ili ne, sasvim primenljivo i kada je izbor drvenog nameštaja u pitanju. Ubacite uljeza u ustaljenu ekipu, unesite neki sasvim neočekivani komad u celu “drvenu” priču i time napravite takozvani namerni kontrast.

Povezane teme