Jedinstvena stolica nastala zahvaljujući otpadnom kamenju

Japanski dizajner po imenu Arashi Abe stvorio je vrlo zanimljivu stolicu koristeći otpadno kamenje "asukesi", pronađeno u napuštenom kamenolomu u Sapporu, u Japanu.

Duboko zainteresovan za jedinstvenu teksturu i karakter "asukesija", što na japanskom jeziku znači – loš kamen (onaj koji nema komercijalnu vrednost) Abe je odlučio da istakne privlačnost ovog materijala putem neočekivanog i jedinstvenog dizajna.

Da bi sproveo ovu zamisao u delo Arashi je koristio pored datog kamenja još i žicu i gvožđe, što je finalnom proizvodu dalo nesvakidašnji karakter. Budući da je "asukesi" kamen vrlo mekan, on je upotrebio testeru za opeku, električnu bušilicu i brusni papir kako bi ga isitnio i formirao manje komade. Stolica koja je nastala sastoji se od modularnih jedinica koje u osnovi čine jedinstvo kamena i metala. Kompletna jedinica upotpunjena je zateznim dejstvom žice. Strukturni okvir stolice čini devet jednica – lošeg kamena.

Sedalni deo kao i naslon nastali su od sitnih kockica koje su izbušene po sredini i isprepletane kako bi se dobio privid mreže. Iako od kamena, ova stolica je iznenađujuće udobna. Okvir preko kod je prebačen naslon sa sedalnim delom, deluje kao neki uzvišem tron koji podiže vrednost – lošeg kamena. Pri pravljenju ove stolice misija njenog dizajnera je bila da maksimalno smanji količinu otpada od kamena sa kojim je započeo izradu. Više od 95 % kamena je iskorišćeno pri stvaranju ove stolice.

Kamen, čelik i žica podarili su ovom neobičnom komadu nameštaja izvrsnu "lakoću i mekoću", jer su upotrebljeni na sasvim neobičan način.

Ž.J.

Izvor: Designboom

Foto: Arashi Abe

Povezane teme