Interesantni sto u obliku kore banane

Banana sto je stilski komad nameštaja inspirisan korom ovog voća i predstavlja kreaciju Krega Monroa, 3D modelara i dizajnera sa Floride.

“Nakon nekoliko nedelja pokušaja smišljanja novog projekta, ideja se rodila jednog dana nakon ručka,” kako je Monro objasnio medijima. “Na stolu se nalazila kora od banane koja je stajala ispred mene. Na kraju sam uhvatio sebe kako razmišljam o njoj kao o nameštaju, u tom momentu još uvek nesvestan krajnjeg rezultata.”

“Ideja je ubrzo počela da se razvija i kasnije tog dana sam napravio grubu verziju koristeći 3D Studio Max, nakon čega sam odmah znao da ovaj projekat želim lično da završim,” rekao je dizajner. “Ono što predstavljam ovde je zapravo druga verzija Banana stola. Prvi dizajn je uglavnom isti, osim što je bio mnogo više ugaon pa je počeo blago da odskače od koncepta.

“Suptilnost je bila ključni faktor, kojoj sam ponovo pristupio mnogo bliže prateći originalne fotografije isečenog voća koje sam ranije načinio. Forma je morala da dođe pre bilo kog drugog aspekta i morala je da poseduje tri stvari: velike uvoje, oštre ivice i asimetričnu siluetu.”

Ovaj sto je sačinjen od šest blokova peruanskog orahovog drveta, koji je po boji i strukturi materijala jedan od najlepših i najčvršćih na svetu, a pritom veoma lak za oblikovanje i upotrebu u industriji nameštaja. Tri spoljna sloja su malo tanja, ujedno posedujući blage varijacije u boji, dok su tri unutrašnja sloja svetlija, kako bi imitirala boju banane. Ploča ovog stola sadrži dva drvena prstena koji drže u sendviču komad okruglog, žućkasto nijansiranog stakla koje počiva na samom vrhu ivica orahovih ploča.

Nažalost, Banana sto je još uvek dostupan samo u 3D modelu, kako bi se koristio u arhitektonskoj vizuelizaciji scene, ali dizajner aktivno traži i fizičku proizvodnju kod izrađivača nameštaja u Orlandu, koji će ovu brilijantnu kreaciju pretvoriti u proizvod za masovnu upotrebu i učiniti ga dostupnim svima.

N.Đ.

Povezane teme