Gala – futuristički sistem za sedenje

Futiristički dizajn skreće na sebe zasluženu pažnju u poslednjih nekoliko godina.

On donosi osveženje savremenim domovima, navodeći ih da maštaju o tome šta nam budućnost donosi. Dizajnerka Cristina Velestino donosi nove definicije u pogledu stvaranja nameštaja svojim inovativnim prikazom sistema za sedenje pod nazivom Gala. Kreiran za italijanski brend Saba, ovaj sistem je upravo ono što se smatra ikoničnim futirističim dizajnom.

Suptilnim naklonom prema retro-budućoj estetici sofe iz 70 – tih godina prošlog veka, Gala istražuje fleksibilnost i fluidnost tapaciranih predmeta. Ona to radi istražujući ga u vidu ere a ne kao funkcionalnog komada nameštaja. Glavna karakteristika ove kolekcije je geometrija njene "kičme". Vertikalni element sa krivinama smešta sedišta napred i nazad, formirajući vrlo zanimljiv komad nameštaja u prostoru.

Iako je reč "gala" povezana sa konceptom elegancije i sofisticiranosti na italijanskom ona takođe znači ukras ili dekor. U ovom slučaju dekoracija, talasasti naslon, čini strukturu samog komada za sedenje. Gala je takođe jedna od planeta u franšizi Ratova zvezda, i samim tim je indirektna počast svetu zvezda, kao i optimizmu i avangardi koji su okaranterisali tu eru.

Gala je fizički prikaz Celestinog ličnog dizajnerskog stava. Inspiraciju za ovo delo dizajnerka je crpela iz prirode i arhitekture, što se vidi po mekanim ali definisanim geometrijama sofe. Ona stapa tradiciju i inovacije unutar istog predmeta. Skulpturalna i prilagodljiva priroda sistema za sedenje podstiče nas da preispitamo unutrašnje prostore od stambenog do ugostiteljskog konteksta.

Ž.J.

Izvor: Design Milk

Foto: Mattia Balsamini i Claudio Rocci

Povezane teme