Fold Shelf – vizija mladog dizajnerskog para

Dizajn enterijera se u suštini oslanja na promenu stilova kako bi stvari ostale zanimljive.

Novi trendovi i šeme boja određuju putanju novih proizvoda. Pored toga postoje proizvodi koji izdržavaju test vremena i promenjivih trendova. To su oni delovi nameštaja koji se sa vama sele iz stana u stan. Dva studenta dizajna Rasmus Palmgren i Hanna Hoglund dali su svoj doprinos ovoj priči, stvorivši vlastitu verziju tradicionalne police za knjige. Sklopiva polica sastoji se od fioka, ormarića i polica i deluje kao vrlo zanimljiv komad nameštaja u prostoru.

Bezvremenski komadi nameštaja poput polica za knjige deluju najfunkcionalnije kada su svedeni na svoju primarnu upotrebu. Na pravi pogled stiče se utisak da je reč o običnoj minimalističkoj polici, kada se pogleda rad ova dva studenta. Međutim pažljivijim ispitivanjem otkriva se složen rad koji je integrisan u pogledu – Fold Shelf dizajna.

Specijalni preklopni mehanizmi omogućavaju da se jedinica smanju na polovinu svoje veličine u poređenju sa potpunom otvorenošću. Stvarajući ovu neobičnu stolicu dizajneri su se nadali da će stvoriti komad nameštaja koji će svojom funkcionalnošću omogućiti vlasnicima da je sa lakoćom koriste i još lakše prenesu sa jednog mesta na drugo, kada to požele.

Fold Shelf je kreirana uz pomoć drvenih šarki, koje sadrže sistem preklapanja, što omogućava montažu i demontažu bez upotrebe alata, u rekorno kratkom roku. Svaka pojedinačna polica povezana je sa okvirom jedinice i formira slovo X pomoću drvenih greda koje se spajaju na drvenoj šarki. Jednostavno, praktično i zadivljujuće.

Ž.J.

Izvor: Yankodesign

Povezane teme