Esc ležaljka omogućava beg od svega (i svih!) čak i na javnom mestu

Ova poluzatvorena stolica ili bolje reći ležaljka zahvaljujući svom specifičnom dizajnu deluje kao idealno mesto za odmor svakog introverte...

Teško je reći zašto bi neko uopšte izašao iz svog doma i otišao na javno mesto samo da bi sam sa sobom sedeo i uživao u “javnoj” privatnosti, ali eto, i to je moguće. Šalimo se, jasno nam je da je ovaj komad nameštaja zapravo zamišljen kao neka vrsta spasa u momentima kada se (ni krivi, ni dužni) nađete na javnom mestu a jednostavno više ne možete da izdržite pritisak. Ovo ludo doba u kome se ljudima javila neopisiva želja da pobegnu od svega, pa čak i na minut, poslužilo je dizajnerki Toine Baert kao ideja za stvaranje poluzatvorene ležaljke pod nazivom Esc.

Sasvim logično, Esc kao skraćenica za Escape (beg), garantuje vam bežanje od svih onih stvari koje nam izazivaju stres na svakodnevnom nivou: buka, saobraćaj, zvonjava telefona, prazni razgovori... Ova “privatna stolica” je podsećanje da bi naš um odnosno naše mentalno zdravlje moglo imati višestruke koristi od samo jednog dragocenog trenutka odmora.

Zato zastanite i isprobajte ležaljku delimično umotanu u svoju nadstrešnicu, baš kao da je reč o poluotvorenom kišobranu. Tenda iznad glave štitiće vas od gradske buke, i ponuditi vizuelno i emocionalno tiho skrovište iznutra. Ovaj deo ležaljke se takođe može podesiti tako da pruži zatvoren ili poluzatvoren izgled, odnosno u jednom trenutku može delovati kao otvorena klupa a već u drugom kao tamna zona za spavanje.

Napravljena od 100% recikliranog materijala i izdržljivog drveta, ležaljka Esc je delimično razvijena sa namerom da prikaže načine na koje nameštaj može da posluži kao kanal za promene u oblasti dizajna, stvarajući tako rešenja ne samo za današnje, već i neke buduće prepreke.

Izvor & photo: yankodesign

Povezane teme