Dizajn nameštaja u budućnosti: kakve nam sve mogućnosti donose novi materijali?

Novi materijali donose nove mogućnosti - dizajn nameštaja je u tom smislu posebno zanimljiv.

Sve češće čujemo diskusiju o održivosti betona u savremenom kontekstu, kao i o tome kako se drvo može nabaviti na održiviji način. Isto tako, sve veći broj dizajnera insistira na tome kako bi biorazgradivi materijali kao što je bambus trebalo da budu češći prizor u našim urbanim sredinama. Imajući u vidu sve te inovativne trendove i razmišljanja stručnjaka, ne možemo a da se ne zapitamo - kakva je budućnost dizajna nameštaja?

Nameštaj ukrašava naše domove, pomaže da odabrani stil enterijera brže i lakše dođe do izražaja, ali to svakako ne sme umanjiti njegovu osnovnu funkciju: udobnost. Materijali koji se koriste za izradu ovih predmeta konstantno su evoluirali tokom vekova, a kako se približavamo kraju 2022. godine, vredi se zapitati – šta je budućnost za sve ono od čega će biti napravljen naš nameštaj?

Nameštaj od recikliranog drveta predstavlja budućnost dizajna nameštajaphoto: Andreu World

Činjenica je da se ova budućnost ne sastoji od potpuno novih materijala već od ponovnog promišljanja postojećih materijala koje koristimo za izradu nameštaja, odnosno malog prepravljanja istih na inovativne načine.

Kao prirodno obnovljiv materijal koji se lako obrađuje, drvo je popularan održivi izbor za izradu stolica, stolova i ormara koje koristimo u našim domovima, na radnim mestima ili prostorima za rekreaciju. Međutim, veliki deo drvenog nameštaja koji se proizvodi i koji je danas u prometu zapravo nije biorazgradiv. Isto tako, mnogo drvenog nameštaja je premazano poliuretanom - vrstom plastike koja dodatno usporava sposobnost drveta da se biorazgradi.

Umesto toga, budućnost drvenog nameštaja mogla bi da vidi šire usvajanje i zagovaranje korišćenja biljnih ulja (kao što su tungovo ulje ili laneno). Pristupi kompanija za nameštaj koje u svom radu primenjuju bio-smolu (sastojak koji se lakše kompostira i stoga je ekološki prihvatljiviji) mogli bi postati uobičajeniji u nekoj bliskoj budućnosti.

Drveni nameštaj premazan bio-smolom će postati uobičajen u bliskoj budućnostiphoto: Ricardo Oliveira Alves

Drvo je takođe prisutno u još jednom pristupu koji bi mogao biti uobičajeniji u budućnosti – biofakturi, gde se biološki organizmi koriste za proizvodnju novih materijala. Dobar primer za to je projekat dizajnera nameštaja Sebastijana Koksa koji je pre par godina proizveo seriju lampi i stolica proizvedenih od drvnog otpada i biljke gljivice. Kako vegetativni deo gljive raste, on vezuje drvni otpad oko okvira i formira nameštaj koji se može kompostirati. To je razvoj koji je zanimljiv i u estetskom smislu, ali ostaje nejasno kako će se proizvoditi na globalnom nivou.

Koliko god dizajneri eksperimentisali sa materijalima u rasponu od laboratorijski uzgojene celuloze do paukove svile, čini se da budućnost materijala za nameštaj takođe ide u pravcu gde je otpad. Budućnost nameštaja je zapravo budućnost u kojoj će „pretvorljivost“ materijala imati još veći značaj, jer će dizajneri sve više eksperimentisati sa stvaranjem dugotrajnog, izdržljivog nameštaja od recikliranih materijala.

Nameštaj od betona je još jedna zanimljiva opcija kada je budućnost dizajna nameštaja u pitanjuphoto: Cooloo

Povezane teme

08.02.2024 Nameštaj

Kolekcija nameštaja koja redefiniše suštinu pokreta

Kroz stolice, trpezarijske stolove i podne lampe, dizajnerka oživljava svoju sopstvenu interpretaciju pokreta sa savremenom vizijom.

05.02.2024 Nameštaj

Nameštaj od aluminijuma kao simbol modernog i originalnog dizajna

Aluminijum, koji je poznat po svojoj niskoj gustini i otpornosti na koroziju, omogućava stvaranje bezvremenskih komada nameštaja koji istovremeno zadovoljavaju estetske i funkciona...

02.02.2024 Nameštaj

Zlatni stolovi za kafu modernog i sofisticiranog dizajna

Zlatni stočići za kafu predstavljaju izuzetno elegantan i luksuzan dodatak svakom enterijeru, pružajući prostoru mogućnost da zrači sofisticiranošću i stilom.

30.01.2024 Nameštaj

5 jednostavnih načina da produžite životni vek vašeg nameštaja

Briga o nameštaju ključna stvar koja nam omogućava da zaobiđemo potencijalno skupe popravke i zamene.

27.01.2024 Nameštaj

Kućne biblioteke: moderni komadi nameštaja koji ulepšavaju svaki prostor

Ima nečeg magično privlačnog u činjenici da ništa ne može više da podstakne ljudsku maštu i inteligenciju od dobre knjige u rukama. Zbog toga su kućne biblioteke savršene za svaki...

24.01.2024 Nameštaj

Sjaj i elegancija: stakleni trpezarijski stolovi za moderan dizajn vašeg domа

Trpezarijske stolove od stakla karakteriše raznovrstan dizajn koji odražava svetlost u domovima i omogućava da kreativno ukrasite trpezariju, mešajući transparentnost sa veličanst...

21.01.2024 Nameštaj

Funkcionalan, praktičan i zabavan: ormarić na točkovima koji možete "šetati" po stanu

Inspirisan izgledom kontejnera za skladištenje i sanduka za otpremu, ovaj ormar je opremljen točkovima kako bi se prilagodio različitim životnim prostorima.

18.01.2024 Nameštaj

Terazzo dizajn recikliranih stolica koje izgledaju kao futuristički panjevi

Jednostavan, ali duboko značajan dizajn, unosi šarenu paletu u raznovrsnim bojama, stvarajući stolice koje su poput umetničkog dela sa kaleidoskopskim završetkom.

15.01.2024 Nameštaj

Ugaone police: savršen sklad funkcionalnosti i estetike u vašem prostoru

Ovaj, ponekad nedovoljno cenjen komad nameštaja je izvanredno rešenje za optimizaciju prostora, dodavanje vizuelne dubine i kreiranje jedinstvenog ambijenta u vašem domu.

12.01.2024 Nameštaj

Moon stolica: rasterećuje kičmu, promoviše dobro držanje i prkosi gravitaciji

Stolica pod nazivom Moon je najnoviji dizajn Serene Papit koji mudro preraspoređuje tačke pritiska na kolena, rasterećujući kičmu i promovišući prirodno, pravilno držanje.

09.01.2024 Nameštaj

Konzolni sto u koji se može smestiti i vaša mačka

Izrađen sa preciznošću i razumevanjem mačjeg ponašanja ali i ljudskog načina života, Choo Choo konzolni sto ne samo da podiže životno iskustvo za mačke, već i poboljšava estetsku p...