Crkvene kupole inspirisale novu kolekciju nameštaja

U pitanju su zapravo stočići za kafu u različitim bojama koji su, verovali ili ne, inspirisani kupolama mediteranskih crkava...

Pomalo čudna inspiracija, zar ne? Navikli smo da se dizajneri u svom radu i novim projektima uglavnom baziraju na prirodi odnosno prirodnim elementima. Tako se često mogu videti komadi nameštaja koji podsećaju na lišće, oblake, cveće i slično. Do sada nismo imali prilike da vidimo elemente inspirisane građevinama, konkretno – mediteranskim crkvama, kao što je slučaj sa Teo stočićima za kafu italijanskog proizvođača Saba.

Topli tonovi, tekstura materijala, i zanimljiv izgled odaje počast mediteranskim crkvama, i proizilazi iz ideje da se evocira konstruktivni i simbolički arhetip kao što je kupola. U pitanju je jedno kompleksno i fascinantno arhitektonsko rešenje, koje su kroz različita vremena i mesta prilagođavali veliki arhitektonski genijalci tokom istorije.

Navikli da usmere pogled naviše ka nebu da bi posmatrali ove veličanstvene svodove, italijanski dizajneri su rešili da preokrenu tačku gledišta, zamišljajući dve sferne kape na tlu položene jedna na drugu, gotovo u savršenoj ravnoteži.

Površina stola ima blage površine koje podsećaju na segmente koji obično formiraju kupole u arhitekturi. Fascinacija bojama oblikovanim vremenom kupola mediteranskih crkava inspirisala je tople tonove, kao i materijal i prirodnu teksturu ovih stolova. Izuzetno su prilagodljivi pa se podjednako uspešno mogu koristiti za opremanje dnevnog boravka, spavaće sobe ali i eksterijera.

Konstrukcija je izrađena od strukturalnog poliuretana, dok je završna obrada zapravo premaz sa efektom teksture, koji je u potpunosti ručno napravljen. Dostupan u boji uglja, beloj i boji drveta ovaj simpatičan stočić se sa neverovatnom lakoćom uklapa u gotovo svaki enterijer.

izvor: sabaitalia

Povezane teme