Chiho Cheon: kartonski nameštaj

Južnokorejski dizajner Chiho Cheon predstavio je šarenu kolekciju valovitog nameštaja, inspirisanu životom beskućničkih stanovnika Seula.

Dizajner kaže da je razvio kolekciju „Criteria“, kada je video kako beskućnici koriste kartonske kutije da bi se sakrili. Po njegovom mišljenju status ljudi je često povezan sa vrstom građevine koja ih okružuje, odnosno beskućništvo se može definisati kao odsustvo tradicionalno građene kuće. Ali ideja normalnosti zavisi od okolnosti: za beskućnike stanovanje od kartonskih kutija postaje jednako normalno kao i betonske konstrukcije za sve ostale.

Stoga je valoviti karton postao glavni materijal za sve predmete. Kolekcija uključuje devet predmeta, uključujući ormar za knjige, stolicu i niske stolove. Da bi učvrstili karton, nameštaj se prvo premaže lakom, a zatim cementom. Tako se lagan i prilično fleksibilan materijal pretvara u jaku i tešku strukturu. Predmeti imaju zaobljene ili talasaste ivice i valovitu površinu. Mekani oblici i teksturni detalji naglašavaju kontrast krhkog papira i izdržljivog cementa. Dizajner je za svaki predmet odabrao dve nijanse - naglašavaju strukturu predmeta i njihove karakteristike.

 interior.ru

 

Povezane teme