Čemu služi “povremeni” nameštaj, i da li vam je uopšte potreban?

Najkraće rečeno, termin “povremeni nameštaj” se odnosi na one komade nameštaja koji se mogu prilagoditi različitim prilikama, bilo da su one posebne ili sasvim obične.

Povremeni nameštaj može da transformiše i izgled vaših soba i način na koji možete da ih koristite. Pravi komadi ispunjavaju vredne funkcije dok unose balans, boju i teksturu u vaše prostore. Ali šta je povremeni nameštaj i kako da obezbedite da vaš izbor unapredi izgled vašeg enterijera?

Kao što mu i samo ime kaže, ovaj nameštaj se prvobitno koristio samo po potrebi. Mali stolovi, rezervne stolice i taburei su bili uključeni u sobe, ali su se koristili samo povremeno. Vremenom su se naši prioriteti u opremanju domova promenili. Estetika je sada podjednako važna kao i funkcionalnost, pa stalno pronalazimo sve kreativnije načine da iskoristimo različite elemente koji su nam na raspolaganju. Ono što su nekada bili opcioni luksuzi postali su suštinski dodaci ili završni detalji koji nude impresivan vizuelni uticaj.

No, pre nego što odlučite da kupite taj poseban komad nameštaja u koji ste se zaljubili na prvi pogled, dobro razmotrite svaku sobu kako biste shvatili gde šta može stajati. Uložite najpre u osnovne stvari, a tek kada postavite sofe, fotelje, trpezarijski sto, krevet i glavne elemente za skladištenje – možete odlučiti šta vam je potrebno da upotpunite svoje sobe i koliko vam je prostora ostalo za rad.

Prvo obratite pažnju na praktičnost svog enterijera. Da li imate gde da postavite lampu za čitanje? Gde ćete držati piće? Da li vam je potrebna dodatna stolica ili možda dve za sedenje gostiju? Razmislite o tome kako koristite svoju sobu i kako ona može postati funkcionalnija.

Kada se pobrinete za funkcionalnost, možete skrenuti pažnju na estetiku vašeg enterijera. Da li se vaše sobe osećaju uravnoteženo ili postoje nezgodna prazna mesta? Da li vaš dom izgleda dosadno jer mu nedostaju akcentne boje, zanimljivi detalji ili kontrastne teksture? Ukoliko je odgovor na ova pitanja “da”, onda je vreme da odaberete stilske i nezaboravne povremene komade koji će napraviti veliku razliku.

Kolekcija povremenog nameštaja koju danas delimo sa vama inspirisana je elementima koji se najčešće koriste za opremanje bašte. Sastoji se od stolova za kafu i trpezarijskih elemenata, a njen cilj je da reinterpretira tipičan jezik povremenog nameštaja kako bi dala novi izgled dnevnom boravku.

izvor: tomasella

Povezane teme