5 načina za korišćenje nameštaja od ratana u enterijeru

Nameštaj od ratana više nije rezervisan isključivo za naše terase i bašte...

Da budemo precizniji, nameštaj od ratana je postao prilično popularan i kada je dekoracija enterijera u pitanju, pre svega zahvaljujući svojoj glavnoj karakteristici a to je dodavanje prelepe prirodne teksture svakoj sobi. U pitanju je prirodni materijal dobijen od biljke palme koji se od davbina koristi za izradu nameštaja, korpi i drugih kućnih dekorativnih elemenata.

Ovaj izdržljiv, ali fleksibilan materijal može se savijati ili tkati u širok izbor oblika i uzoraka. Iako se obično koristi za izradu nameštaja na otvorenom (zbog otpornosti na vremenske uslove), ratan se ne ograničava strogo na eksterijer. Bilo da se radi o nameštaju, osvetljenju ili dodacima ovaj tropski materijal može doneti bujnu teksturu u svaku prostoriju. Odgovara svim stilovima, a posebno je cenjen u domovima opremljenim u primorskom, boemskom ili čak tradicionalnom stilu.

RATAN ZA OSVEŽENJE DOMA

Osvežite svoj stambeni prostor nameštajem od ratana. On se može koristiti za izradu bilo kog elementa i naći kako na sofama, tako i na stolicama, stočićima, komodama pa čak i paravanima.Lagan i široko dostupan, ratan je generalno jeftiniji od drugih materijala za izradu nameštaja, što ga čini idealnim za jeftino osvežavanje sobe. Njegov ležeran, privlačan osećaj savršen je za životne prostore u kojima je udobnost ključna.

RATAN ZA UNOŠENJE PRIRODE U DOM

Stolice i klupe od ratana imaju jedinstvenu teksturu i prirodne tonove koji se dobro slažu sa skoro svakom šemom boja, posebno kada se radi o opremanju spavaće sobe. Stilizujte prazan ugao u sobi sa upadljivom tkanom stolicom od ratana ili postavite klupu na kraj kreveta za završni dodir. A kada vam taj raspored dosadi i odlučite da preuredite nećete morati da se mučite jer je nameštaj od ratana izuzetno lak za pomeranje.

RATAN PRATI RAZLIČITE STILOVE

Ovaj prirodni materijal je osnovni element u prostorima opremljenim u boho i rustičnom stilu, mada odlično funkcioniše sa širokim spektrom stilova. Unoseći toplinu i ležerniji osećaj, može da spreči da moderni enterijeri postanu previše hladni ili da udahnu opušteniji osećaj tradicionalnim prostorijama. Da biste pojačali prirodnu lepotu ratana, uparite ga sa puno biljaka, cvetnih ili botaničkih printova i drugih prirodnih materijala, kao što su juta ili drvo.

RATAN KAO OSVETLJENJE

Zamenite osnovne svetiljke sa verzijama od ratana za privlačnu fokusnu tačku. Potražite velike lustere od ratana u skulpturalnim oblicima ili izaberite neki sa otvorenim uzorkom tkanja da biste širili svetlost po celoj prostoriji. Za jednostavnu „uradi sam“ lampu , izrežite rupu na dnu stare pletene korpe ili činije, prekrijte sijalicu i koristite je kao šik detalj na noćnom ormariću.

RATAN KAO DODATNO SKLADIŠTE

Koristite korpe od ratana da biste stvorili dodatni prostor za skladištenje gde god vam je potreban. Tkane korpe od ratana dolaze u svim oblicima i veličinama, tako da ih možete postaviti u bilo koji deo doma. Velike verzije su idealne za čuvanje dodatnih ćebadi i druge posteljine, dok se manje korpe od ratana mogu staviti ispod stolova ili unutar ormarića za skriveno skladištenje.

Povezane teme