Veštačka trava pred izazovom u vidu sportskih aktivnosti

Tokom proteklih godina imali smo izvanrednu mogućnost da se upoznamo sa inovacijom koja je u velikoj meri promenila način uređenja dvorišta, terasa, tremova i drugih površina koje su zahtevale savršen travnjak.

U pitanju je naime veštačka trava. Veštačka tvorevina izuzetnih performansi, kako je praksa pokazala odgovorila je na brojne izazove stavljene pred nju. Uverili smo se da je izrazito otporna na atmosferske uticaje, da svoj perfektan izgled zadržava i u najekstremnijim uslovima, te da nam svojom mekoćom u svakom trenutku obezbeđuje nežan dodir popit prirodnog travnjaka.

Spektar mogućnosti za postavku veštačke trave se sve više širi upravo zahvaljujući tome što ista ispunjava brojne uslove, odnosno odgovara spremno na učestalo gaženje, trenje, postavku baštenskog nameštaja, atmosferske uslove i sl. Samim tim osim u okolini privatnih kuća, na javnim površinama na kojima je uzgoj prirodnog travnjaka otežan i pri ugostiteljskim objektima poput restorana, kafića i hotela, veštačka trava je pronašla svoje mesto i u sferi sporta.

Budući da se za bavljenje određenim vrstama sporta tokom godine, usled smene godišnjih doba, uslovi menjaju, te da je potrebno obezbediti jednako dobre mogućnosti za iste, upotreba veštačke trave u npr balonima za mali fudbal je i više nego preko potrebna. Ljubitelji fudbala na travi na otvorenom, pozitivno su ocenili kvalitet igre, odnosno uslove za istu na veštačkoj podlozi koja verno imitira travu. Gotovo identični uslovi i mogućnost da se i u najhladnijim danima bavimo omiljenom sportskom aktivnošću, dve su najvažnije stavke koje idu u prilog veštačkoj travi.

Ubrzo nakon što je počela da se koristi za postavku u balonima za mali fudbal, veštačka trava je potpuno potisnula do tada opšte korišćenu gumenu podlogu. Radeći konstantno na kvalitetu veštačke trave kako bi se opravdalo poverenje širokog spektra sportista i rekreativaca, današnja veštačka trava je mnogo više od veštačke tvorevine. Ista je verna kopija prirodnog zelenog travnjaka, sa isključenim obavezama košenja, navodnjavanja i pripremanja terena za igru. Travnjak sa veštačkom travom je uvek spreman za upotrebu, nezavisno od godišnjeg doba i frekventnosti.

Svoju najširu primenu veštačka trava pronašla je na sportskim terenima koji su delimično ili u potpunosti natkriveni. Nedostatak sunčeve svetlosti osnovni je razlog za nemogućnost uzgoja prirodnog travnjaka, pa se veštačka trava nameće kao sasmim logično rešenje. Budući da učestalo gaženje i trčanje po veštačkoj travi ne ostavlja trajne posledice na istoj, razumljivo je zašto se teži ka tome da se što veći obim terena zameni veštačkom podlogom za igru. Slobodno možemo primetiti da je veštačka trava i više nego spremna za izazov u vidu sporta.

Ž.J.

Povezane teme