Sorel - jedna od najlekovitijih biljaka današnjice

Nemojte biti zastrašeni činjenicom da ime biljke "sorrel" predstavlja derivat francuske reči "sour" (kiselo)...

Nedavno je nastao trend konzumiranja ove biljke, koja je kako se ispostavilo, sve samo ne neukusna. Sorel je veoma laka vrsta za održavanje i uzgajanje, višesezonska je biljka i vraća se svake godine.

Generalno govoreći, lišće biljke sorel je svetlo zelene boje, nalik spanaću i poseduje šiljate vrhove koji podsećaju na vrhove strela. Sour u početku pruža kiselkast ukus, ali njega prati citrusan osećaj na jeziku, kakav limun ostavlja za sobom, a upravo on čini ovu biljku iznenađujuće osvežavajućom.

Tokom srednjeg veka, pre nego što su citrusne voćke stigle u Evropu, ljudi su kuvali sa sorelom kako bi dostigli pikantan ukus. Kada su citrusne vrste postale popularne, sorel je pala u zaborav. Konačno, ova biljka vratila se na scenu i danas se naširoko ponovo koristi u franscuskoj kuhinji, u sosevima i čorbama.

Razlog zbog kog sorel poseduje jako upečatljiv ukus jeste visok nivo oksalnih kiselina, sličnih onim u spanaću. Starije lišće poseduje jaču koncentraciju ove kiseline, a ovo veće lišće daleko je bolje za kuvanje nego za sirovu konzumaciju. Sorel je takođe biljka prepuna vitamina C, tako da se toplo preporučuje tokom prehlada i sada se smatra veoma korisnim antioksidantom.

Podsetnik

Od ranog prolaća do kasne jeseni, lišće sorele raste veoma brzo iz centra biljke, koja može porasti do 60 cm u visini i širini, što je čini zelenilom koje dugo cveta.

Ukoliko ostavite cvetove i opredelite se za rasad, sorel će se obnavljati unutar vašeg baštenskog kruga. Možete sami odvojiti zdrave jedinke, ponovo ih zasaditi ili ih pokloniti svojim prijateljima.

Kada želite da koristite sorel u prehrani, uvek se vodite ovim jednostavnim pavilom - kratko lišće jede se sirovo, dok veliko jedemo kuvano. Takođe, ukoliko ne posedujete limun kako biste napravili salatu koristite sorel kako biste dodali isti ukus.

Održavajte svoje sorele u životu

Tokom proleća, nakon što zemlja postane topla, možete posejati seme sorele. Sa druge strane možete kupiti već posađene biljke dugačke oko 10 centimetara u svojim lokalnim prodavnicama ili preko interneta.

Sorel zahteva veoma malo održavanja, a sve što treba da radite jeste redovno branje i uklanjanje oštećeng lišća. Tokom jula meseca kada temperature porastu, sorel može početi da se krivi, tako da se preporučuje češće podrezivanje većih stabljika i cvetova, kako bi se pospešila veća proizvodnja lišća.

Iako preferira punu izloženost suncu, radi uspešnog uzgoja sorelu možete držati pod kontrolom u parcijalnoj izloženosti, a moramo naglasiti još da ova biljka zahteva vlažnu i veoma hranjivu zemlju.

Sorel se danas koristi u velnes centrima, kao dodatak zdravoj ishrani, kako u modernim, tako i tradicionalnim kuhinjama, kao začinska biljka - a u svakom vidu konzumacije poseduje veoma visok uticaj na ljudsko dobrostanje. Takođe, procenjuje se da sorel poseduje veću vrednost C vitamina nego bilo koja druga voćna ili cvetna vrsta.

N.Đ.

Povezane teme

22.10.2025 Moj vrt

Jesenje čarolije u saksiji: cveće koje će vaš balkon pretvoriti u cozy bajku

Leto je otišlo, ali to ne znači da i vaša terasa mora izgledati pusto.

15.10.2025 Moj vrt

Idealna biljka za vaše kupatilo – prirodni filter za vlagu, buđ i neprijatne mirise

Kupatilo je često prostor sa najvećom vlagom u domu – mesto gde se lako stvara buđ i skupljaju neugodni mirisi.

10.10.2025 Moj vrt

Aromatična biljka koja preživljava bez vode i transformiše vašu terasu svojim trajnim mirisom

Ako tražite biljku koja spaja lepotu, miris i otpornost, ruzmarin je apsolutni pobednik.

07.10.2025 Moj vrt

Balkon ne ide u zimsku hibernaciju – kako da ga pretvorite u cozy utočište

Zima ne znači da vaš balkon, terasa ili dvorište treba da miruju do proleća.

02.10.2025 Moj vrt

Velike biljke, veliki efekat: 4 dive koje će osvežiti vaš dom ove jeseni

Velike biljke ove godine zauzimaju centralno mesto u enterijeru, donoseći stil, eleganciju i energiju u svaki kutak prostora.

30.09.2025 Moj vrt

Tri trenda za jesenji vrt – stil, toplina i magija svetlosti

Od vibrantnog nameštaja do ambijentalnog osvetljenja – otkrijte kako svaki kutak dvorišta može zablistati ove jeseni.

23.09.2025 Moj vrt

Preterano zalivanje? Evo 6 trikova da spasite biljke pre nego što bude kasno

Biljke vole vodu, ali – kao i u životu – i ovde važi ono zlatno pravilo: „sve sa merom“.

18.09.2025 Moj vrt

Hrizantema: jesenji cvet koji unosi boje i toplinu u svaki kutak

Septembar je mesec promena – prve sveže noći i tiha transformacija prirode donose posebnu čaroliju u našim domovima.

17.09.2025 Moj vrt

Braon listovi na biljkama? Evo kako da ih spasite pre nego što bude kasno!

Ponekad se čini da su biljke u vašem domu potpuno uvenule dok ste bili na odmoru, ali dobra vest je da većinu njih i dalje možete spasiti uz malo strpljenja i pažnje.

16.09.2025 Moj vrt

Nemojte propustiti – ovo je biljka koju obavezno morate orezati u septembru

Septembar je mesec prelaza – dani postaju kraći, svetla ima sve manje, a biljke deluju kao da se polako povlače u svoj jesenji san.

09.09.2025 Moj vrt

Par tajni za pravilan uzgoj sukulenata u enterijeru

Ako ste ubili svaki sukulent koji ste pokušali da uzgojite, onda znate da sve startuje veoma dobro, ali nekoliko nedelja nakon unošenja biljaka u dom, one počinju da izgledaju duga...