Saveti za prolećno baštovanstvo

Ima nečeg u proleću što nas nadahnjuje i navodi da se upuštamo u avanturu zvanu baštovanstvo.

Čak i ako nismo ni skloni ni vešti u tome da gajimo biljke u svom stanu, želja za preuređenjem dvorišta kao da je nešto iskonsko u nama, što nam ne da mira i ne dozvoljava nam da sedimo skrštenih ruku. Kako pristupiti baštovanstvu kada imate ograničene finansijske mogućnosti? To ne treba da vam predstavlja problem. Podelićemo sa vama savete za uspešno baštovanstvno, koji vas neće mnogo koštati, a ozeleneće vaše okruženje.

Kupovina cveća za dvorište treba da se ogleda u rascvetalim primercima. Ukoliko imate pred sobom izbor u vidu biljaka koje nisu još procvetale i onih koje to jesu, odaberite ove druge. Zašto, zapitaćete se. Logičnije bi bilo da odaberete one u kojima je ostalo energije za cvetanje. Međutim, kada u rasadniku odaberete biljku koja je u jasnom cvatu, otići ćete kući sa sigurnošću i nećete morati da čekate da biste uživali u lepoti svog vrta.

Savršena biljka za vaš cvetni vrt je svakako Bugenvilija. Njenim intenzivnim bojama teško je odoleti, a fantastično u vezi sa njom je to što joj ne smeta velika izloženost suncu. Osim nje višestruk učinak imaće i odabir Crvene Juke (Hesperaloe Parviflora). Njen žbunast izgled i predivni cvetovi koji se lagano njišu na vetru doprineće da vaš vrt izgleda božanstveno.

Pored ovih cvetnih dekoracija, iskoristite vinovu lozu, bršljen ili neko drugo puzavičasto bilje za stvaranje raskošnog zelenila. Ukoliko je jedan zid u vašem dvorištu prekriven ovim puzavicama, iskoristite njega kao žarište vrta. Učinite ga pozadinom ispred koje ćete stvarati vaše remek delo. Prednost loze je pre svega u tome što se neverovatnom brzinom širi, što znači da čak i kada posadite novu, postoji mogućnost da do kraja leta imate bujno zelenilo u vašem vrtu.

Kako bi vaš vrt izgledao prelepo potrebno je da posebnu pažnju obratite na praznine. Ukoliko postoje mesta na kom nema biljaka, odnosno kojima dominira kamen, beton, ili jednostavno zemlja, tu najviše treba da delujete. Najbolji izbor za tu su Santolina žbunovi. Predivno žbunje aromatičnog mirisa, ispuniće vaš vrt neophodnom dozom zelenila.

Na samom kraju, ali ne i najmanje važna tu je svakako i Meksička pernata trava poznatija kao Stipa. Prepoznatljiva je po nežnim cvetovima i gracioznom lišću, koji se složno viore pri najmanjem povetarcu. Zahvalna za održavanje i veoma otporna biljka.

Ž.J.

Izvor: Decoist

Povezane teme