Retke orhideje koje izgledaju poput sićušnih majmunskih lica

Priroda je neverovatna.

Čudesna zapravo. Bilo da ste izuzetno talentovani što se baštovanstva tiče, ili ste samo neko ko voli da se divi njenoj lepoti, ne možete da poreknete njenu živopisnost, raznolikost i veličanstvenost. Okruženi betonom i zidinama velikih gradova, čini se da sve više cenimo prirodu, pa čak i onu u saksiji. Sve razumnija je zapravo i težnja sve većeg broja savremenih ljudi da se na bilo koji način povežu sa prirodom.

Danas smo za vas izdvojili nešto zaista zadivljujuće. Nešto što će vas navesti da prednji trem svoje kuće ili mali kutak u zadnjem dvorištu pretvorite u predivan vrt. Ako ste neko ko voli retke biljne vrste, one koje imaju moć započinjanja zanimljivih razgovora svideće vam se ova koju smo za vas odabrali. Njeno ime je Monkey Orchid.

Iako su orhideje poprilično uobičajena biljka koja se javlja u savremenim domovima, ova je nešto drugačija od svojih sestara. Orhideje pripadaju jednoj od najvećih biljnih porodica na planeti. Ima ih preko 30.000 vrsta, od kojih je svaka prelepa na svoj način. Sa tolikom raznolikošću gotovo da nije iznenađujuće što postoji vrsta poput ove koju vam danas prezentujemo.

Majmunska orhideja – ime je dobila zahvaljujući svojoj sličnosti sa licem majmuna. Rodom iz šuma jugoistočnog Ekvadora i Perua, Dracula Simia – što u prevodu znači "mali zmajevi majmun", iliti Majmunska orhideja, opčinjavajući je cvet u koji ne možete da prestanete da gledate. Majmunoliki izraz lica stvaraju jedinstveni cvetovi formirani od cvetnih latica i prašnika. Miris ovih orhideja nije ni najmanje sličan životinjama na čija lica podsećaju, već na opojni citrusni miris zrelih pomorandži.

Ž.J.

Izvor: VT

Foto: Pinterest

Povezane teme