OSVETLJENJE U VRTU

Osvetlite svoje dvorište sa stilom koji će vam pružiti zabavu, opuštanje, lepotu, bezbednost i sigurnost...

Kreativno osvetljenje će vam omogućiti da napravite potpuno drugačiji izgled za svoj vrt. Tople letnje dane i večeri, najradije provodimo u društvu prijatelja na balkonu ili u bašti. Spoljna rasveta može znatno ulepšati izgled vašeg dvorišta, staza ili terase u toplim večerima. Za prijatna druženja u večernjim satima na terasi ili u bašti možete postaviti zanimljivu spoljnu rasvetu, koja će biti zabavna ili glamurozna.

Razmislite o mekom, suptilnom osvetljenju za vaše cvetne aleje, šikare, palube ili letnjikovce. Takođe, razmislite o solarnim svetiljkama koje su vrlo efikasne i praktične. Veoma je važno da dizajn osvetljenja prilagodite dizajnu i temi vašeg vrta. U zavisnosti od teme, možete postaviti fenjere ili lampe koje će diskretnim ili jakim svetlom i svojim elegantim ili rustičnim dizajnom doprineti lepšem izgledu eksterijera.

Napravite plan za osvetljenje vašeg dvorišta, vrta ili terase:

Važno je da procenite vašu baštu, tj. prostor i da osmislite kako da ga koristite. Izaberite mesto gde želite trajno osvetljenje, koje iziskuje prekidače i kablove. Trajne svetiljke najbolje je instalirati iznad stola gde ćete se zabavljati sa vašim prijateljima i gde možete uživati u kasnoj večeri. Najbolje je napraviti procenu kada je mrak. Imaćete sasvim drugačiji osećaj u mraku nego ako zamišljate tokom dana kako će izgledati dvorište sa osvetljenjem. Koristite lampe i proverite osvetljenje iz različitih mesta i uglova. Obratite pažnju na senke i refleksije iz vode ili stakla i kako oni komuniciraju sa različitim opcijama osvetljenja.

Osvetljenje bazena ili ribnjaka:

Ukoliko u vašem dvorištu imate bazen ili ribnjak, koristite podvodnu rasvetu sa prigušenim osvetljenjem. Kombinujte ih sa osvetljenjem na malim fontanama, koje će doprineti ukupnom efektu. Podvodna rasveta za ribnjake ili male fontane može biti solarna, pa blizina električne energije nije neophodna. Bazen osvetljen podvodnom rasvetom će izgledati zaista spektakularno. Osvetljenje spoljnog bazena je odličan način da dodate futurističko osvetljenje u vašem dvorištu. Osvetljenje možete postaviti u okviru gornjeg unutrašnjeg zida bazena, na spoljnoj ivici bazena, kao i dodatna svetla u okviru trave koja stvaraju tri prstena svetlosti. Upotrebom plavog svetla, stvorićete divan podvodni ambijent gde tokom noći možete uživati u noćnom plivanju.

Solarne svetiljke za osvetljenje cveća u vrtu ili na terasi:

Razmotrite instaliranje solarnog svetla u vašem dvorištu ili na terasi. Solarno osvetljenje radi u bilo koje godišnje doba, čak i ako su pokrivena snegom. Solarne svetiljke se mogu pomerati sa mesta na mesto, za brzi redizajn u bilo koje doba godine. Solarne svetiljke koje tokom leta osvetljavaju žbunje i raznobojno cveće, tokom hladnih jesenjih dana mogu osvetljavati sezonske dekoracije ili druge interesantne oblasti u vašoj bašti. Dizajnirajte plan osvetljenje vašeg vrta u skladu sa svim godišnjim dobima.

Postavljanje i pozicioniranje osvetljenja u vrtu:

Veoma je važno na kojim mestima ćete postaviti baštensko osvetljenje. Svetla smeštena u prizemlju imaju za cilj da istaknu najviše fokalne tačke u pejzažu, kao što su zanimljivi uzorci drveća, znakovi ili arhitektonske karakteristike. Svetla ne samo da naglašavaju karakteristike eksterijera, već pružaju produžetak životnog prostora enterijera tokom noći.

Rozetne su svetla koja se postavljaju iznad nekog objekta ili područja i usmerena nadole imitiraju prirodnu svetlosti, kao što je simuliranje mesečine ili pružanje bezbednosti u određenoj oblasti, kao što je na primer zadnji ulaz. Treba voditi računa da se sakriju ili zaštite sa ciljem da stvore pravu prirodnu svetlost. Svetla smeštena iza umetničkih predmeta ili biljnih dekoracija, bacaju svetlosne siluete na zid i stvaraju upečatljive efekte.

Osvetljenje staza u dvorištu:

Svetiljke možete smestiti duž staza, prilaznih puteva ili neformalnih puteva u pejzažu. Kako bi se ljudi lakše kretali kroz vašu baštu ili pak došli do vaše kuće, možete smestili linijsko osvetljenje ili tačkasto osvetiljenje uz podne kamene ploče na travi.

Baštenska rasveta daje akcenat prostoru, posebno u večernjim satima. Njihova svrha je da stvorite dobru atmosferu. Za romantične trenutke, možete koristiti svetiljke uz staze koje liče na baklje ili one koje imitiraju otvoreni plamen.

LED osvetljenje za vrt i terase:

Pored klasične baštenske rasvete, veliki hit u svetu je LED osvetljenje. Ugradnu LED rasvetu možete staviti u staklenom ili transparentnom nameštaju, koji će reflektovati svetlost i pojačati svetlosne efekte. Vaše dvorište će uz modernu LED rasvetu postati omiljeno mesto za druženje, svih vaših prijatelja. Još jedan lep i funkcionalan dodatak za vaše vrtove jesu saksije sa LED rasvetom. Svetleća saksija oplemeniće vaš prostor i privući poglede radoznalih suseda.

Obratite pažnju kako će vaše osvetljenje uticati na vaše komšije. Vi sigurno ne želite da imate jako svetlo koje sija u blizini prozora njihove spavaće sobe. Pokušajte da kreirate dizajn svetla na vašoj imovini koja se ne nadmeće sa njihovom. Strateški postavljena svetla će poboljšati izgled vašeg dvorišta ili terase i u prvi plan staviti sve one lepe stvari koje želite da istaknete.

Danas je u ponudi veliki izbor baštenske rasvete. Prema svojim mogućnostima i planu možete odabrati zanimljive lampione, romantične fenjere, baštenske lampe različitih vrsta, veličina i jačina, praktične brodske lampe, efektnu podnu rasvetu. Preporučljivo je da nabavite i senzor za svetlo, koji će se automatski paliti kad god neko prođe, što dodatno uvećava sigurnost ukućana.

Igrajte se bojama i stvorite zanimljive baštenske svetlosne dekore. Obojeno osvetljenje je veoma popularan metod osvetljenja bašte ili terase, jer je moguće staviti akcenat na određene aspekte u bašti pomoću drugačije boje. Raznobojna svetla će promeniti ukupan ambijent bašte. Veoma efektno i zabavno.

Uživanje u dvorištu tokom letnjih meseci nezamislivo je bez adekvatnog osvetljenja. Čim padne prvi sumrak, pale se baštenske svetiljke, a vaše dvorište ili terasa poprima novi očaravajući izgled.

Povezane teme