Neverovatne staze u vrtu od kamenčića

Ako posedujete vrt i umetnička ste duša, svideće vam se naša današnja tema.

Vodimo vas u najlepše vrtove kojima dominiraju staze od kamenčića. Naslagani vrlo kreativno, tako da svojim postojanjem formiraju najrazličitiji spektar oblika, ovi kamenčići u bojama doprinose neverovatnom izgledu vrtova.

Baštenske staze predstavljaju važan deo uređenja svake bašte. One pomažu pri stilizovanju prostora i naglašavanju lepote vrta, dok takođe omogućavaju da se istakne poseban vid uređenja i stvori harmonično raspoloženje. U sebi nose dodir prirode i deluje ništa manje do potpuno stopljeno sa okruženjem u kom su, jer potiču iz prirode. Za izradu kamenih staza, najbolje je koristiti šljunak.

Šljunak se vrlo lako pronalazi i poprilično je pristupačan materijal. Osim toga, on nas asocira na more i nosi u sebi dozu elegancije i šarma. Takođe lak je za rukovanje i uz pomoć njega je moguće uz malo mašte napraviti najneverovatnije oblike u jednom vrtu. Prilikom izrade kamene staze preporučuje se da osnova bude betonska, a da potom sitni kamenčići urone u beton jednim delom, kako bi staza bila stabilnija. Druga varijanta je ograđivanje prostora betonom i ostavljanje središnjeg dela sa zemljanom podlogom na koju će biti naslagan šljunak.

PREDNOSTI:

Šljunak je trajan, održiv i ekološki prihvatljiv materijal. Pogodan je za očuvanje životne sredine i ima fantastična dekorativna svojstva. Može se koristiti u najrazličitijim varijantama za stvaranje fantastičnih kompozicija. Osim toga vrlo lepo izgleda u duetu sa drvetom, zelenilom i drugim prirodnim elementima.

MANE:

Ukoliko nije adekvatno fiksiran, šljunak se može usled obilnih padavina sprati sa staze i napraviti vam dodatni posao. Takođe, sa njega je vrlo teško ukloniti različite vrste otpadaka i lišća. Hodanje po šljunku može da bude otežano ako nosite visoke potpetice.

Ako odlučite da zanemarite mane i prepustite se vrlinama šljunka, vaš vrt će zahvaljujući ovakvim stazama biti zaista fantastičan. Potražite svoju inspiraciju u našoj galeriji.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme