Neverovatna saksija od plute koju svako treba imati u svom domu

Ove šik saksije za sobno cveće napravljene su od plute i verujte nam na reč – i vi ćete poželeti da ih imate u svom stanu ove zime!

Na pomen reči “saksija” većina nas pomisli na materijal poput cigle, plastike, betona. I to je sasvim ok, s obzirom da se radi o visoko izdržljivim i estetski (solidno) privlačnim komadima koji našim sobnim biljkama obezbeđuju normalan život i u nešto težim uslovima. Pa ipak, postoji jedan materijal koji se ne nalazi na gore pomenutoj listi, a koji svakako zavređuje našu punu pažnju – njeno veličanstvo pluta!

Zanimljivo je da pluta čini sastavni deo dizajna većine saksija, izuzetno je otporna na sva moguća oštećenja, plesni i kvarenje, a pritom fantastično odbija bube i odlično podnosi vodu. Uz to, ovaj materijal ima i neobično privlačnu estetiku koja sasvim lepo dopunjuje biljke, održiv je, može se reciklirati i što je verovatno i najvažnije u celoj ovoj prići – u potpunosti je biorazgradiv.

Danas vam predstavljamo saksiju pod nazivom Corki Planter koja podržava upotrebu plute kao materijala za skladištenje i uzgoj biljaka. U pitanju je dvodelni dizajn koji sadrži samu sadilicu i podmetač za skupljanje vode koji se nalazi ispod nje.

Kao što smo već pomenuli, ova jedinstvena saksija napravljena je od plute održivog porekla, a sam materijal dobijen je od kore drveta plute, koja se jednostavno može ubrati bez sečenja drveta, i neverovatno je laka za rad, pa čak i za recikliranje. To je čak dobro i za samo drvo jer omogućava stablu da apsorbuje više ugljen-dioksida iz atmosfere.

Sa svojom prepoznatljivom gumenom površinom, pluta je neverovatno izdržljiva i može lako da podnese bilo kakav udar bez savijanja, lomljenja ili čak pucanja, što saksiju čini neverovatno izdržljivom i daje joj dugi vek trajanja. Pomenuti dvodelni dizajn je jednostavan, funkcionalan i služi da ocrta sve prednosti ovog materijala.

Cilindrična sadilica dolazi sa drenažnim rupama na dnu i podmetačem za sakupljanje vode koji će se verno zalepiti za podnožje sadilice kada se Corki podigne sa zemlje, što olakšava nošenje saksije i postavljanje u različite delove kuće. Njena lepa estetika dizajnirana je bez ikakvih dodatnih detalja ili trunke boje, što joj daje izrazito sirovu privlačnost.

Izvor: yankodesign

Povezane teme