Meduza sukulenti su osvojili svet

Meduza-sukulenti su novi termin u svetu baštovanstva, koji je probudio zabunu u mnogim ljudima…

Takvi sukulenti, zapravo ne postoje u prirodi, već ih samo sami možete kreirati, ukoliko svojoj kreativnosti date odvezane ruke. U svetu postoje ljudi koji mogu vratiti jednu biljku u život, koliko god da se osušila. Naravno, tu su i njihove sušte suprotnosti, odnosno osobe kojima gajenje biljaka nikako ne polazi za rukom.

Ukoliko pripadate ovoj drugoj grupi, znajte da su sukulenti odogovor na sve vaše molbe – oni su predivni, dolaze u mnoštvu oblika, boja i dimenija, a povrh svega toga, od vas traže povremeno tek po neku kap vode.

Sukulenti moraju biti posađeni u zemlji koja ima dobru drenažu, dok se njihova saksija mora nalaziti na mestu koje je tokom većeg dela dana osunčano. Kada se posade, potrebno im je vrlo malo vode, dok su ujedno skloni praštanju ako njihovo zalivanje kojim slučajem smetnete sa uma.

A ukoliko biste želeli da napravite sami svoje meduza-sukulente, znajte da to možete uraditi sa dve sorte biljaka, a njihov odabir će ujedno biti i vaš najteži zadatak, jer postoji pregršt predivnih i jedinstvenih vrsta.

Šta vam je potrebno za kreiranje meduza-sukulenta:

  • Postavljena viseća saksija
  • Zemlja
  • Dva tipa sukulenata – jedan za gornji deo meduze, jedan za njene pipke

Proces pravljenja:

Napunite saksija zemljom skoro do njenog vrha, a potom posadite pet ili šest visećih sukulenata blizu njenog oboda. Sedum Morganianum je jedna od pogodnih sorta za to, koja najbolje raste kada je okupana suncem, uz umereno zalivanje.

Potom, posadite pet ili šest odabranih cventih sukulenata unutar viseće saksije. Ostavite dovoljno mesta između biljaka za njihov rast i kreirajte oblik meduze. Echeveria je veliki sukulent sa listovima u obliku ruže, koji je dostupan u nekoliko boja, a od vas traži redovno dubinsko zalivanje.

Okačite svoju saksiju tako da veći deo dana provodi pod suncem. Već nakon nekoliko nedelja, primetićete promene, odnosno cvetanje na njenom vrhu i izduživanje u donjem delu.

U slučaju da više volite video uputstva, možete ga videti ispod:

D.Ć. 

Foto: Bored Panda

Povezane teme