Krovni vrtovi i terase oblikovali porodičnu kuću u Singapuru

Krovni vrtovi postaju sve učestalija pojava u poslednje vreme.

Razlog je jednostavan – nedostatak površine za sadnju u velikim gradovima, navodi pojedince na kreativnost. Zelene oaze u urbanim pejzažima su zaista retke. Čak i kada je reč o predgrađima, sivilo i betom progutali su svaki milimetar ljudskog životnog prostora. Kada zakoračite u konstantno prometni Singapur primećujete još jasnije odsustvo prirode i svežeg vazduha. Upravo zbog toga Tembusu kuća je nešto posebno.

Prostrana porodična kuća deluje skromno u poređenju sa uređenim vrtom koji se prostire svuda oko nje. Ona je postala fokusna tačka koja se topi u obilju zelenila. Sa prostranim dvorišima, divnim vrtovima na krovu i kosim terasama vrlo je lako pojedincu da zaboravi da se nalazi u užurbanom Singapuru. A zeleni plašt kojim je obavijena kuća krade svetla reflektor i u enterijeru takođe.

Kuća je sagrađena prema uzorku u obliku klasičnog azijskog dizajna, pri čemu je on transformisan u modernije okruženje služeći se najboljim elementima oba sveta. Predivna interpretacija klasičnog orijentalnog dizajna stvorila je opsežne duge paviljnone, mnoštvo prirodnih ribnjaka, vodene biljke kao i jedinstvenu interakciju zatvorenih i otvorenih prostora. Krovni vrt sa svojim rastinjem u najtoplijim delovima godine pruža savršenu hladovinu ukućanima, koji prirodi dozvoljavaju da vlada na svakom koraku u njihovom jedinstvenom domu.

Dom koji vam dozvoljava da dišete punim plućima.

Ž.J.

Izvor: Decoist

Povezane teme