Neobičan hotel u Portugalu

Vitor Borges i Franck Laigneau uklopili su vintidž nameštaj naspram belih zidova kako bi stvorili niz jedinstvenih prostora unutar ovog butik hotela na jugoistoku Portugala.

Hotel Dá Licença nalazi se nekoliko kilometara van istorijskog grada Estremoza, uzdiže se na brdovitoj parceli površine 120 hektara okružene zrelim maslinama. Sa ukupno osam soba za goste, kreativci Vitor Borges i Franck Laigneau kreirali su hotel da bude više sličan pansionu u kojem se posetioci „već osećaju kao kod kuće“.

Danas u Evropi je teško pronaći mesto koje je još uvek autentično očuvano. Zato su odlučili da učine nešto vrlo diskretno, sam region dao je impuls za mesto u prirodi, za polako življenje. Mesto poseduje sve hotelske usluge, ali na personalizovaniji način.

Zemljište je ranije bilo domaćin ruševinama poljoprivrednih gazdinstava koje je sredinom 19. veka koristio samostan ropatica za uzgoj povrća, a kasnije i komuna poljoprivrednika za proizvodnju maslinovog ulja tokom 80-tih godina prošlog veka. Borges i Laigneau su se obratili za pomoć lokalno zasnovanoj arhitektonskoj praksi Procale kako bi ih pretvorili u tri zgrade u kojima dse danas nalazi ovaj hotel.

Jedna zgrada smešta niz komunalnih prostora, a među njima je trpezarijski prostor usredsređen na šiljastu viseću skulpturu nalik na deblo drveta i dnevni boravak gde  stolice u oji žalfije okružuju kameni stočić za kafu.

Jedna soba nalik bilioteci ima police za knjige od poda do plafona. Ovde se nalaze i dve sobe za goste i dva apartmana, oba sa sopstvenim privatnim bazenom i ležaljkama u senci slamnatih suncobrana.

Preostale prostorije su raspoređene u druge dve zgrade koje takođe imaju jednostavne površine obojene belom bojom. U suptilnom pozdravljanju Estremozovog terena bogatog mermerom, prirodni kamen je korišćen za izradu umivaonika, kade i tuš kabina ružičaste boje.

U  hotelu su zamenjena vrata lučnim otvorima - potez za koji se Borges i Laigneau nadaju da će podstaći goste da se slobodno kreću između soba i pustiti da hladan vazduh struji tokom toplih letnjih meseci.

Postoji izvesna minimalistčko monaška strana ovog hotela, mada nikada neprijatna i neprivlačne. Ovde se luksuz takođe odnosi na prostor i vreme. Ima mesta za druženje, ali ne nedostaju mesta gde se možete osamiti kada to poželite.

Soba u prizemlju koja je nekada bila posvećena presovanju ulja pretvorena je u prostor u kome Laigneau može prikazati lične komade koje je stekao tokom vremena provedenog radeći u umetničkoj galeriji. Trpezarijski stolovi i stolice postavljeni su između odrešenih mesta, što omogućava da se prostor udvostruči kao restoran za 30 gostiju.

Povezane teme

03.07.2024 Lifestyle

Kamper na razvlačenje

Teardrop kamp prikolice sve dele jednu lošu karakteristiku. One su male kako za transport tako i kada je potrebno da se u njima kampuje.

30.06.2024 Lifestyle

San svakog kampera

Postoje mnogi od vas koji vole da idu na kampovanje i smatraju ga hobijem koji može biti upražnjavan svakog praznika ili vikenda.

27.06.2024 Lifestyle

Kako izgleda kada se dizajnira dvorište za venčanje?

Bez obzira da li planirate intimno okupljanje ili raskošnu proslavu, dobro dizajnirana bašta za venčanje će postaviti scenu za magično slavlje ispunjeno radošću i dragocenih uspome...

24.06.2024 Lifestyle

Tropski raj u napuštenom hangaru

U njemu odavno već nema aviona, već samo balona koji nude vožnju do visine od šezdeset metara, iznad tropske zemlje čuda koju on u sebi krije.

21.06.2024 Lifestyle

Najveća bašta sveta nalazi se u srcu pustinje

Dubai Miracle Garden je najveća cvetna bašta na svetu, koja posetiocima nudi umirujući i očaravajući pogled na jedan sasvim drugačiji svet.

18.06.2024 Lifestyle

Gigantske ruke u Veneciji su simbol 6 univerzalno bitnih vrednosti

Building Bridges je upečatljivo delo koje ne samo da obogaćuje umetnički pejzaž Venecije, već i poziva posetioce da razmisle o univerzalnim vrednostima koje nas povezuju.

15.06.2024 Lifestyle

Najveći aqua park u Evropi

Smešten u slikovitom gradu Ajia Napa, ovaj vodeni park crpi inspiraciju iz drevne grčke mitologije, stvarajući očaravajući spoj istorije i moderne zabave.

12.06.2024 Lifestyle

Six Keys Seaside Lodge: spoj luksuza i spokoja na obalama Peliona

Six Keys Seaside Lodge je mesto gde vreme kao da stoji i brige nestaju sa plimom. Bilo da tražite romantični odmor, porodični odmor, ili jednostavno trenutak samoće, ovo očaravajuć...

09.06.2024 Lifestyle

Najbolji hoteli za sve koji planiraju letovanje u Solunu

Smešten na obali Egejskog mora, ovaj grad je kroz istoriju bio centar kulture, trgovine i umetnosti, što se i danas odražava u njegovom živopisnom duhu. Za leto 2024, Solun predsta...

06.06.2024 Lifestyle

Elegantni hotel u srcu Pariza

U naselju District 8, jednoj od najglamuroznijih i najprepoznatljivijih četvrti u Parizu, smešten je luksuzni hotel Collectionneur Arc de Triomphe...

05.06.2024 Lifestyle

Leto u Termama Sveti Martin: Potpuna zabava za celu porodicu

Leto nam kuca na vrata i topli sunčani dani pozivaju na avanture na otvorenom usred zelenila netaknute prirode...