Otkrijte skrivenu funkcionalnost malog kupatila

Kupatilo s pravom nosi titulu najličnijeg prostora u kući.

Baš zato i ne čudi što ono najbolje oslikava karakter ukućana. Kada je dizajnerka Rejčel Kenon dobila zadatak da obnovi dom sa ozbiljno zastarelim kupatilom, shvatila je da će najveću borbu voditi sa malenim prostorom koji joj je na raspolaganju. Postići maksimalnu funkcionalnost u ovakvim uslovima nije nimalo lak posao, složićete se.

Celokupan izgled zatečenog prostora jednostavno nije imao nikakvog smisla. Prašnjava ružičasta boja i pegavi zidovi takođe nisu budili nimalo kreativnosti. Sam način na koji je dom dizajniran predstavljao je problem sam po sebi – tuš je bio toliko mali i jedva pokrivao besmisleni ugao. Dizajnerkin predlog je bio kompletno izbacivanje tog ugla, što nije bio nimalo lak zadatak s obzirom da je zahtevao izmenu krovne linije. Ali jedna ovakva promena dovela je do toga da prostor dobije potpuno drugačiji izgled, kao i da dozvoli ubacivanje ne samo tuša već i kade.

Istovremeno, novi raspored je otvorio i više mogućnosti za skladištenje, što je ključni problem gotovo svakog kupatila. Zadatak mu je da drži toaletne potrepštine na jednom mestu, te da šminka i ostale stvari za ličnu higijenu ne ostaju razbacane po radnoj površini. Apsolutna praktičnost postignuta je sa više malih fioka koje su rađene u skladu sa potrebama stanarke pa se tako u njima našlo dovoljno prostora za sve – od četki za kosu pa sve do osvetljenog dela za lakše šminkanje.

Kada je u pitanju tuš, dizajnerka je ubacila specijalno kreiranu policu za sapun i šampon. Njen savet je da ljudi ne idu logikom “ovde ću ubaciti ugaonu policu i završiti posao”, već da tokom opremanja idu u najsitnije moguće detalje. Uostalom, ko želi da uništi lepu mermernu ploču jeftinim plastičnim elementima? Bitna stavka za smanjenje troškova na strateški i estetski dopadljiv način predstavlja pokrivanje panela i poda pod tušem pločicama, što je svakako mnogo jeftiniji materijal od mermera.

I na kraju, kako je ipak sve u detaljima, dizajnerka je posebnu pažnju poklonila interesantnim elementima, koji predstavljaju savršenu kombinaciju forme i funkcije. Zanimljiv izbor boja i kompletna atmosfera kojom sada odiše ovo malo kupatilo čini ga idealnim prostorom u kojem vlasnici kuće sada zapravo žele da provedu vreme.

Izvor: housebeautiful

Povezane teme