5 saveta za odabir savršenih pločica za kupatilo

Iako se opremanje kupatila na prvi pogled može činiti kao jednostavan zadatak, činjenica je da postoje neki ključni saveti na koje prosto morate obratiti pažnju...

Sa bezbroj odluka sa kojima se suočavate kada odlučite da preuredite ili napravite kupatilo u svom domu, ono za koje očekujete da će vam najviše prijati je odabir pločica. One postavljaju ton za ceo izgled kupatila i verovatno će biti prva stvar koju primetite. Zato je uvek dobro poslušati sledeće stručne savete kako biste izbegli dodatno nerviranje:

IZABERITE SVOJU SAVRŠENU PLOČICU

Obično kada započnemo renoviranje kupatila imamo onu jednu “must-have” pločicu koju sanjamo da uključimo u svoj dizajn. Ponekad je to zaista posebna ili jedinstvena akcentna pločica, a ponekad je jednostavno model za koji znamo da je u trendu. U svakom slučaju, uzmite tu pločicu iz snova i koristite je kao početnu tačku za druge nadogradnje koje ćete uključiti u dizajn vašeg kupatila.

NAJVIŠE TRI RAZLIČITE PLOČICE

Uzimajući svoj prvi izbor kao početnu tačku, donesite odluku o drugim modelima koje ćete uključiti u dizajn kupatila. Ako vašu osnovnu pločicu krasi neka jedinstvena boja ili šara – onda računajte da će ona postati centralna tačka prostora, pa joj obezbedite neke suptilnije i neutralnije boje kako bi došla do izražaja. I obrnuto – ako je vaš početni izbor jednostavna bela pločica slobodno joj dodajte još dve kontrastne boje kako kupatilo ne bi bilo previše sterilno i dosadno.

NEKA BUDE JEDNOSTAVNO

Postoji toliko mnogo lepih pločica za kupatilo sa zabavnom bojom ili šarom. Međutim, i u tom slučaju je dobro stvari držati jednostavnim kako bi izgled bio bezvremenski ali i orginalan. Mnoge od ovih specijalnih pločica mogu biti skupe, ali ako radite u malom prostoru kao što je kupatilo, one bi mogle biti prilično isplative jer vam neće trebati mnogo kvadratnih metara.

RAZMISLITE O ODRŽAVANJU

Kada birate pločice za ovaj veoma vlažan prostor verovatno ćete želeti da idete sa porcelanskim ili keramičkim pločicama jer su praktične i ne zahtevaju mnogo održavanja. Pločice napravljene od prirodnog kamena zahtevaju više održavanja i imaju tendenciju da više zadržavaju prljavštini. Isto tako, staklene pločice su idealne kao akcenti ali ih treba izbegavati na podu jer su super klizave.

RAZMERA PLOČICA JE BITNA

Pločice velikih razmera su definitivno u trendu kada je dizajn podova u kupatilu u pitanju. Ako se odlučite baš za njih, slobodno možete koristiti istu pločicu isečenu u manjim veličinama u drugom delu kupatila. Na primer, ako koristite pločice veće razmere na podu, uvek možete koristiti isti model u tuš kabini kako biste podovima dodali malo dinamike.

photo: marazzigroup

Povezane teme