Kuhinje koje zauzimaju samo jedan zid su izuzetno praktične za instaliranje u malim urbanim stanovima kao i svim kućama koje kubure sa ograničenim prostorom...
Ali, to nije i jedina dobra karakteristika ovakvih mini-kuhinja. One su prvenstveno odlična opcija za sve one domaćine koji nisu baš vični kada je kulinarstvo u pitanju, odnosno one koji baš i ne kuvaju redovno (samci će razumeti o čemu pričamo). Isto tako, kuhinja koja se proteže duž jednog zida idealna je i za sve kancelarijske prostore, posebno ukoliko istovremeno dolazi i u nekoj modularnoj varijanti.
Međutim, koliko god vam ovakve kuhinje delovale “proste k'o pasulj”, one ipak zahtevaju jedno dobro promišljanje, prvenstveno u vezi dizajna koji mora biti takav da zadovolji ne samo prostorne već i funkcionalne ali i estetske potrebe. Poenta je izbeći osećaj da ovakvoj kuhinji (zbog prostornog ograničenja) nešto fali, i ujedno joj obezbediti sasvim dovoljno prostora za rad. Ukoliko ste se pitali kako je sve ovo moguće postići, evo i odgovora:
Dobar plan prostora je od presudnog značaja
Prva stvar o kojoj morate voditi računa pri dizajniranju kuhinje koja će zauzeti samo jedan zid jeste postavljanje osnovnih stvari – sudopere, šporeta, frižidera i svih onih uređaja za koje smatrate da su vam neophodni u kuhinji. Obično frižider, mikrotalasna pećnica i drugi uređaji koji se često koriste budu smešteni na jednom kraju ove kuhinje i to tako da se sudopera nađe u centralnom delu zida. Ovo je ujedno i najfunkcionalniji raspored, ne samo zbog utičnica već i zbog toga što je sudopera ipak glavni akter većine kuhinjskih priča pa je stoga sasvim logično da se oko nje “vrti” i ostatak prostora.
photo: home-designing