Kuhinja na otvorenom

Dolaskom letnjih vrućina pomisao na kuvanje u zatvorenom prostoru nije privlačna, posebno u vreme godišnjih odmora kada želimo da što više vremena provodimo na svežem vazduhu.

Zbog toga onima koji imaju kuću, vikendicu ili stan s većom terasom, predlažemo da razmisle o opciji kuhinje na otvorenom.

Središnji deo otvorene kuhinje je roštilj, a prostor za sedenje može da bude uređen klasično, sa stolom i stolicama, ili sa šankom kao u nekom baru na plaži.

Dolaskom letnjih vrućina pomisao na kuvanje u zatvorenom prostoru nije privlačna, posebno u vreme godišnjih odmora, kada želimo što više da buidemo napolju. Onima koji imaju kuću, vikendicu ili stan s većom terasom, predlažemo da razmisle o mogućnosti da naprave kuhinju na otvorenom.

Kuhinja na otvorenom zapravo predstavlja prostor vrta ili terase na koji se mogu instalirati kuhinjski aparati i deo za obedovanje koji se sastoji od stola ili šanka sa stolicama.

Osim što će vam pružiti užitak pripreme hrane na svežem vazduhu, biće i dodatni prostor za društveni život. Otvorene kuhinje znače i manje neprijatnih mirisa u stanu, a u ovom prostoru se može uživati od proleća do kasne jeseni.

Otvorene kuhinje mogu podići i vrednost vaše nekretnine. Bez obzira na stil uređenja i veličinu prostora, središnji deo otvorene kuhinje po pravilu čini roštilj, nezaobilazni “pratilac” svake letnje kuhinje.

Otvorene kuhinje ne moraju nužno imati sve kuhinjske aparate. Najvažniji su roštilj i sudopera. Roštilj možete kupiti gotov, ili ga sami napraviti (posebno su atraktivni roštilji presvučeni u kamen), postaviti u centralni deo ili sa strane. Vodite računa da u njemu ili uz njega postavite i prostor za odlaganje drva, koji možete sakriti vratima ili ostaviti otvorenim.

Mesta za sedenje bi trebalo postaviti u hladu pod suncobranima ili nadstrešnicama od drveta, platna ili neke biljke penjačice. Ako je otvorena kuhinja u vrtu, popločajte podove koji mogu biti i nešto viši od ostatka površine vrta (na taj način će se dobiti vizuelan identitet prostora, a biće i lakši za čišćenje).

U otvorenim kuhinjama koje niču oko roštilja kuhinjske elemente najbolje je sazidati i potom obojiti ili obložiti kamenom. Gornju ploču presvucite keramičkim pločicama koje se lako čiste. Ukoliko nemate dovoljno prostora ili ne želite garnituru za sedenje, u otvorenoj će kuhinji odlično izgledati i šank, ali vodite računa da bude u istom stilu i bojama kao i ostatak kuhinje. Takav šank, s barskim stolicama, daće kuhinji posebnu nonšalantnu notu kakvu nalazimo u barovima uz more.

Otvorena kuhinja bi trebalo da prati stil uređenja vrta, kuće ili terase. Ako živite u modernom stanu s velikom terasom, osnovna boja kuhinjskih elemenata neka bude boje fasade, a nameštaj modernih, što je moguće jednostavnijih, linija od drveta ili gvožđa.

Pločice neka budu većih dimenzija i neupadljive. Pobrinite se da terasa ima dovoljno zelenila. Biljke posadite u jednobojne posude iste boje kao i pločice ili neutralne pocinkoane. Želite li otvorenu kuhinju u vrtu iza kuće u prirodi, osnova neka bude tamnosmeđa boja, dopunjena zelenim detaljima.

U vrt ili terasu premale za klasičnu otvorenu kuhinju možete smestiti običan prenosni roštilj. U rustikalnim i mediteranskim kućama izbegavajte roštilje od sjajnog inoxa, izaberite tamnije čelične, koji će se bolje stilski uklapati u vaš ambijent.


 


  • Ključne reči:

Povezane teme