Kako dizajnirati modernu kuhinju (a ne pogrešiti)?

Odgovor na pitanje “kako dizajnirati modernu kuhinju” glasi: uzeti u obzir sve elemente sobe zajedno sa njenim ukupnim izgledom!

No, ovo je u većini slučajeva lakše reći nego uraditi odnosno sprovesti u delo, zar ne? Dizajniranje kuhinje počinje sa inspiracijom, ali (kao i svaka kuhinja) moderna verzija mora da obezbedi adekvatan prostor za skladištenje, dovoljno radnih ploča i da uklopi sve potrebne uređaje u rasporedu koji čini pripremu obroka lakim i praktičnim, i može da primi sve koji svakodnevno dele ovaj prostor.

Nova kuhinja je uvek značajna investicija, zato budite jasni u vezi sa svojim budžetom, omogućavajući funkcije kao što su moderne ideje kuhinjskog ostrva. Ipak, budite otvoreni i precizni u pogledu svojih ideja, posetite sve izložbene salone kako biste imali bolju predstavu o tome kakve elemente zaista želite da unesete u svoju modernu kuhinju.

Dobro mesto za početak je da navedete stvari koje rade i ne rade u vašoj trenutnoj kuhinji. Primera radi, u manjem ili nezgodnijem prostoru, važno je osigurati pažljivo planiranje skladištenja i maksimiziranje njegovog punog potencijala. Duge uske prostorije odgovaraju klasičnom rasporedu kuhinje i biće dovoljan jedan ili dva dugačka dela ormara. Drugi popularni rasporedi su kuhinje u obliku slova U i kuhinje u obliku slova L, pri čemu obe odgovaraju kvadratnijim prostorijama.

No, koji god raspored da je u pitanju, dobro osmišljen “radni trougao” (sudopera, šporet i frižider) znači da su ključne funkcije kuhinje na dohvat ruke, i stoga na njega treba obratiti najveću pažnju. Sa ključnim elementima na mestu, skladište se može dizajnirati oko svake radne stanice, sa fiokama za tiganje pored aparata za kuvanje i kantom za smeće blizu sudopere.

Kada je dizajn modernih kuhinja u pitanju, naglasak je na minimalizmu i jasnim vidnim linijama, neometanim glomaznim uređajima ili neredom na radnim pločama. Od drugih dodataka, u poslednje vreme su izuzetno popularni akcenti od bakra, mesinga, drveta i mermera jer se njima postižu originalni tamniji tonovi ili ubacuju industrijski detalji koji prostor čine dinamičnijim.

Glatke moderne površine su uvek u trendu jer su prirodno antibakterijske i lako se čiste. Idejama boja kuhinje i dalje dominiraju standardna bela, kao i poneke tamnije nijanse sa bogatim drvetom, grubom teksturom i dubokim nijansama plave i zelene.

Moderna kuhinja je moderna jer je otvoren prostor bez nereda i dizajniran za opuštanje i zabavu, kao i za pripremu obroka. Ona ima uglađen i sofisticiran izgled tako da ne treba da ostaje skrivena! Ovakva kuhinja je u pravom smislu te reči napravljena da se deli kako sa porodicom tako i sa gostima.

Povezane teme