Kada i kako koristiti crnu boju u trpezariji?

Crna baš i nije primarna boja koju imamo u vidu kada krećemo u dekoraciju trpezarije, zar ne?

Ali, to ne znači da se i najtamnija boja (sa svim svojim nijansama) ne može sasvim uspešno koristiti i u ovom delu doma. I da, svesni smo činjenice da su beli enterijeri popularniji nego ikada, ali to opet ne znači da sa vama ne možemo podeliti i par predloga, ideja i saveta za savršeno korišćenje crne u trpezariji!

Ova boja je inače odlična za definisanje prostora, izdašna je, i ujedno predstavlja najbrži i najjednostavniji način za takozvano “podizanje drame” i postizanje elegantnog izgleda prostorije. Ovo naravno ne znači da celu svoju trpezariju odmah trebate obložiti crnom bojom, već da pri radu sa njom sledite neka osnovna uputstva koja će vam pomoći da postignete ekskluzivan izgled svog doma.

OPREZNO SA ZIDOVIMA

Crno ofarbani zid od poda do plafona je veoma teško “kontrolisati”. Potrebna mu je velika količina prirodnog svetla da bi se izbegao čuveni depresivni osećaj. Ali farbanje samo dela zida će vam dati oštrinu i sofisticiranost bez da se osećate kao da jedete u pećini.

OPREZNO I SA PODOM

Crni podovi zaista uzemljuju prostor, a da ga pritom ne čine previše tamnim. Dodatni nagoveštaji crne boje u nameštaju i dodacima, zajedno sa dosta bele, daće vam dramatičnu pozadinu za isticanje svetlijih nijansi, kao što je žuta na umetničkim delima ili nekim manjim ukrasima.

CRNO BELA JE DOBAR START

Ukoliko vaša trpezarija dobija puno prirodnog svetla, slobodno se možete odlučiti da obojite ceo jedan zid u crno, jer će se on fantastično spojiti sa obiljem bele boje koju soba prima. Crna apsorbuje svetlost i ima tendenciju da izgleda ravno, a ako je uparite sa sjajnim završnim obradama, dobićete i malo elegantnog sjaja koji će trpezariju načiniti i lepšom i prozračnijom.

CRNA ZA SPUŠTANJE PLAFONA

Ako imate visok plafon, možete ga obojiti u crnu, čime ćete ga vizuelno spustiti i samim tim stvoriti intimniju atmosferu u trpezariji. Vodite računa da vam u tom slučaju ostatak sobe bude dobro osvetljen i obojen u svetle nijanse kako stvari ne bi postale previše mračne.

CRNA SE KRIJE I U DETALJIMA

Želite da dodate dramu u svoju trpezariju, ali ste nesigurni u pogledu farbanja plafona ili zidova u crno? Razmislite o drugim često zanemarenim mestima gde možete ubrizgati crnu boju, kao što su vrata, i okviri prozora.

photo source: home-designing

Povezane teme